Inkubatori – šta svaki roditelj treba da zna o njima

Inkubatori – šta svaki roditelj treba da zna o njima

Inkubatori su samostalne jedinice veličine standarnog kreveca koje omogućavaju neophodne životne uslove pogodne za bebe na neonatalnoj intenzivnoj nezi.

Postoje različiti tipovi inkubatora, a najčešće korišeni su:

  1. Inkubatori sa zatvorenom kutijom – imaju sistem filtracije svežeg vazduha koji minimizira rizik od infekcije i sprečava gubitak vlage iz vazduha.
  2. Dvostruki inkubatori – imaju dva zida koji dodatno sprečavaju gubitak vlage i vlažnosti vazduha.
  3. Servo-kontrolni inkubatori – imaju mogućnost automatskog programiranja temperature i vlažnosti na osnovu senzora koji su pričvršćeni za bebu.
  4. Otvoreni inkubatori – poznati i kao Armstrong inkubatori, pružaju toplotu ispod bebe, ali su inače otvoreni za vazduh, te omogućavaju jednostavan pristup.
  5. Prenosni inkubatori – poznati kao transportni inkubatori, koriste se za pomeranje novorođenčeta iz jednog dela bolnice u drugu.

Kome su inkubatori namenjeni?

Inkubatori se koriste, pre svega, kod prevremeno rođenih beba, koje bi trebalo da još uvek budu u majčinom stomaku i nisu sposobne da se samostalno prilagode životu u spoljnoj sredini. Mogu se koristite i za bebe koje zahtevaju posebnu negu i lečenje, kao i za one koje imaju malu telesnu težinu za svoj uzrast, iako su rođene na vreme.

Inkubatori omogućavaju potreban kiseonik i vlažnost

Neke bebe posle rođenja nisu u stanju da dišu same jer je respiratorni sistem nezreo. Tada značajnu ulogu imaju inkubatori, jer se u njima nivo kiseonika kontroliše, tj. može se smanjiti ili povećati u zavisnosti od toga šta je određenom detetu potrebno. Ovaj revolucionarni faktor je presudan za očuvanje života beba, kao i mogućnost bržeg napredovanja i oporavka.

Takođe, inkubatori omogućavaju potrebnu vlažnost koja, pak, sprečava preveliki gubitak vode preko kože bebe. Naime, prevremeno rođene bebe gube vodu preko kože, te ovakva sredina sprečava dehitrataciju.

Inkubatori ne predstavljaju samo mikroklimu, već su svojsvetna neprobojna tvrđava. Oni su, u suštini, savršeno mesto za bebu zato što blokiraju najopasnije hemikalije i stvari koje mogu loše da deluju na mali bebin sistem. U izolovanoj sredini ne mogu da dospeju hladni vazduh, jako svetlo, pa čak ni neke klice, te je smanjen rizik od mogućih infekcija.

Zapravo, nastanak inkubatora imao je veliki uticaj na smanjenje stope smrtnosti novorođenčadi-

Da li su inkubatori topli?

U prvim danima života prevremeno rođena beba ima nezreo sistem regulacije temperature tela, pa bez podešavanja temperature spoljne sredine ne može da održava normalnu telesnu temperaturu. U inkubatoru, medicinske sestre mogu kontrolisati tačnu temperaturu i održavati stabilnu toplotu. Na taj način telo novorođenčadi neće morati da energiju troši na održavanje toplote već na svoj razvoj.

Takođe, u slučaju pojave žutice, moguće je sprovesti fototerapiju, odnosno terapiju specijalnim plavim svetlom koja nije štetna.

Kako se bebe hrane u inkubatoru?

Beba se u inkubatoru hrani na različite načine, što zavisi od njenog opšteg stanja. Ako je uključeno primanje infuzije, onda se preko nje daje i hrana, ili, se to vrši preko tanke plastične cevčice, sonde koja se kroz usta ili nos uvodi u želudac. Naravno, uvek kada je to moguće, daje se majčino mleko, jer je ono idealna hrana za bebu.

Podelite sadržaj
  •  
  •  
  •   
  • 2
  •  
Скочи на траку са алаткама