Kolposkopi – Unapređene perfomanse koje garantuju preciznost rezultata

Kolposkopi – Unapređene perfomanse koje garantuju preciznost rezultata

Kolposkopi predstavljaju važnu medicinsku opremu koja se koristi u ginekologiji. U pitanju su specijalni aparati sa osvetljenjem i mogućnošću uveličavanja koji su konstruisani za detaljan pregled spoljašnjih genitalnih organa, vagine i grlića materice.

Kada su se pojavili kolposkopi?

Kolposkopi imaju istoriju dugu gotovo jedan vek. Ideja o razvoju započela je 1901. godine kada je nemački ginekolog Otto von Franqué utvrdio da abnormalnosti u tkivima grlića materice igraju ulogu u raku grlića materice. Da bi proučio bele abnormalnosti na grliću materice Franqué je angažovao Hansa Hinselmanna. Upravo je ovaj nemački ginekolog zaslužan za postojanje kolposkopa.

Hinselmann je primetio da je tadašnji ginekološki pregled bio neefikasan. Naime, lekari su u to doba palpirali vaginu i grlić materice kako bi otkrili abnormalnosti koje mogu da ukazuju na rak. Kako je iz vagine vidljiva samo polovina grlića materice, dok se ostatak ne može sagledati običnim posmatranjem, Hinselmann je počeo da traži bolji način za posmatranje grlića materice. Samim tim i za identifikaciju ranih stadijuma raka grlića materice.

To je postigao koristeći set sočiva i intenzivan izvor svetlosti. Hinselmann je postavio Leitzov disekcioni mikroskop na stativ sa ugrađenim svetlom. Zatim je pričvrstio ovaj optički sistem na postolje, što mu je omogućilo da ga pomera u mnogim pravcima. Dodao je i mehanizam za zavrtnje u slučaju da treba da podesi visinu instrumenta.

Poznati ginekolog je prvi put upotrebio kolposkop u decembru 1924. godine, u Hamburgu. Vrlo brzo njegov izum je našao primenu u ordinacijama širom sveta.

Za šta se koriste kolposkopi?

Zahvaljujući mogućnosti uvećanja od 10 do 60 puta kolposkopi pružaju detaljan uvid u posmatranu regiju. Manje uvećanje obezbeđuje lekaru da ima širi pogled na grlić materice radi opšteg pregleda. Dok veće uvećanje daje precizan pregled područja od interesa i mogućih abnormalnosti. Na taj način kolposkopi omogućavaju da se otkriju promene koje se ne mogu videti golim okom.

Kolposkopi

Pored preventivnog otkrivanja sumnjivih (prekanceroznih) promena, kolposkopima se vrši i tačna procena mesta i stepena sumnjivih promena, kao i identifikacija mesta odakle će se uzeti ciljana biopsija tkivnih uzoraka za patohistološku analizu, ukoliko je potrebno.

Koriste se i za utvrđivanje genitalnih bradavica, upalnih promena grlića materice (cervicitis) i virusnih infekcija, kao što je HPV virus (humani papilom virus), koji se smatra najvažnijim faktorom za nastanak raka materice.

Kolposkopi Imaju važnu ulogu i kod već dijagnostifikovanog karcinoma grlića materice za praćenje promena u kasnijim fazama bolesti.

Kolposkopi poslednje generacije

Sa razvojem tehnike i tehnologije razvijala se i medicinska oprema za klinike. Danas, kolposkopi dolaze sa unapređenim perfomansama koje garantuju preciznost rezultata. Među njima posebno se izdvajaju EVAPro kolposkopi kompanije MobileODT.

Osnovan sa vizijom da poboljša pristup u ranom otkrivanju raka grlića materice, čuveni proizvođač je fokusiran na razvoj, kvalitet, servis i internacionalnu prisutnost. Rezultat predanog rada jesu najsavremeniji kolposkopi koji pružaju kompletnu digitalnu inovaciju u skriningu, unapređujući iskustvo pacijenta i lekara.

Kolposkopi

EVAPro digitalni kolposkop je lagane konstrukcije i izuzetne mobilnosti tako da je jednostavan za rukovanje. Vlasnički vođena tehnologiju obezbeđuje snimanje slika vrhunskog kvaliteta. Dok specijalni softver pruža mogućnost da dokumentujete slike, uz dodavanje beleški o kliničkom mišljenju, biopsiji i interesantnim tačkama. Na taj način znatno se olakšava praćenje procesa lečenja.

 

Kompanija Medisal se bavi prodajom medicinskih uređaja vrhunskog kvaliteta, uključujući i EVAPro kolposkope. Vršimo i obuke zaposlenih i servis medicinske opreme.

 

 

Podelite sadržaj
     

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Скочи на траку са алаткама