Uređaji za fototerapiju

Sa preko četrdeset godina iskustva, inovacija i konstantnog usavršavanja, kompanija Waldmann je danas vodeći proizvođač u svetu kad su u pitanju fototerapijski sistemi za tretman kožnih bolesti poput psorijaze i neurodermatitisa.

Širok dijapazon proizvoda napravljenih po najvišim standardima zadovoljavaju sve potrebe dermatologije.

Visoko sofisticirani softverski programi ugrađeni u aparate Waldmann koji omogućavaju brzu i preciznu obradu podataka kao i kontrolu svih parametara terapije koja se primenjuje, čine ovaj brend prvim izborom svih medicinkih ustanova koje žele premijum kvalitet.

Fototerapija ili lečenje svetlošću podrazumeva primenu nejonizujućeg elektromagnetnog zračenja u lečenju različitih kožnih bolesti kao što su psorijaza, dermatitis, vitiligo, lihen planus, pruritus i t-limfom.

UVB fototerapija se uglavnom primenjuje za lečenje psorijaze, dermatitisa, pruritusa, vitiliga i lihen planusa. Primenjuje se 2-5 puta nedeljno sa dozom koja se postepeno povećava, pod stručnim nadzorom lekara.

UVA fototerapija predstavlja vid fototerapije koji se primenjuje zajedno sa specijalnim supstancama, tzv. fotosenzibilizatorima (materije koje su osetljive na svetlost). Ovo se još naziva i PUVA fototerapija.  Ove supstance se mogu primeniti u obliku tableta ili posebnih kupki, odnosno rastvora fotosenzbilizatora, koje se primenjuju na pacjentu pre nego se pacjent izloži UVA zracima. Terapija se primenjuje 2-4 puta nedeljno, sa istim modalitetom povećanja inicijalne doze, kao kod UVB terapije. Pacjenti se na PUVA terapiju upućuju najčešće kao i na UVB terapiju, ali ovaj vid terapije koriste i oboleli od određenih tipova T-limfoma.

UV Therapy System UV 1000 – Uređaj za fototerapiju

 • UV uređaj za obavljanje fototerapije i razne dermatoze
 • Ovaj uređaj je dizajniran za rad sa prekidima
 • Posle 60 minuta rada, 15 minuta traje režim pauze
 • Homogeno zračenje celog tela
 • Ventilator za hlađenje
 • LCD kontrolna jedinica
 • Kombinacija UVA i UVB terapije

UV Therapy System UV 1000 - Uređaj za fototerapiju  

UV Therapy System UV100L – Uređaj za fototerapiju

Ovaj fototerapijski sistem omogućava homogeno zračenje od glave do pete u isto vreme štedeći prostor. Dolazi u dve verzije: sa i bez bočnih delova.

Uređaj UV 100 L omogućava programirane dozne limite kao i ponavljanje zračenja bez potrebe ponovnog unosa doze. Poseduje i zaštitnu funkciju u vidu koda koji prevenira neautorizovanu upotrebu.

Unutrašnji reflektori su specijalno geometrijski dizajnirani tako da omogućavaju poboljšanu funkcionalnost. Pored toga, bočni delovi uvek mogu biti ponovno postavljeni bez potrebe za upotrebom alata. Ovaj aparat se takođe odlikuje malom potrošnjom, kompaktnim dimenzijama, integrisanom opcijom za kačenje za zid kao i točkićima sa kočnicama za mobilnu upotrebu.

 • Uređaj za zračenje za UV fototerapiju u medicinskoj praksi i za kućnu terapiju
 • Uređaj ima ukupno 8 UVB lampi istog tipa
 • LCD kontrolna jedinica omogućava direktan ulazak doziranja vrednosti
 • LCD displej sa numeričkom tastaturom
 • Kombinacija UVA i UVB terapije

UV Therapy System UV 182 – Uređaj za fototerapiju

Modularna serija UV 182 nudi dermatolozima kompletno novu fleksibilnost kad je u pitanju parcijalna terapija zračenja.

Bolesti koje se obično tretiraju ovim uređajem su atopični ekcem, psoriasis vulgaris i lichen planus.

Ono što izdvaja ovaj vrhunski uređaj od drugih sličnih uređaja na tržištu je što kupovinom jednog aparata pokrivate širok opseg terapija: terapije šaka i stopala, ali i istovremena terapija kožnih promena na licu.

Uređaj ima centralnu kontrolu terapijskih modula koje automatski prepoznaje i moduli se brzo mogu menjati. Podešavanje zračenja je kompjuterski kontrolisano. Uz osnovni uređaj dobija se elektronsko podešavanje ugla.

Kao opciona oprema, uz uređaj se može dobiti sistem zaštite od rasipajućeg UV zračenja  kao i zidni držač za do dva modula.

Ono što još treba istaći je da ovaj uređaj u kompletnoj opremi ima 16 lampi, dok slični uređaji na tržištu poseduju samo 10. Takođe, izuzetna fleksibilnost uređaja i mogućnost podešavanja ugla, omogućava da se terapije obave bez nepotrebnog rastavljanja aparata ili njegovog kačenja, što je slučaj sa sličnim aparatima drugih proizvođača.

Za pravilnu dozimetriju, opcioni interaktivni senzorski sistem može biti pridodat za tačno određivanje doze zračenja koje se čuvaju direktno u kontrolnoj jedinici.

 • 4 terapijska modula
 • Okretni TFT-monitor sa rezistentnim ekranom osetljivim na dodir
 • Automatsko prepoznavanje modula
 • Brze promene terapijskih modula
 • Moguća terapija samo određenih delova tela
 • Mogućnost tretiranja pacijenta u sedećem ili stojećem stavu
 • Mogućnost prekida terapije u svakom trenutku

UV Therapy System UV 182 - Uređaj za fototerapiju

UV Therapy system UV 5002 – Uređaj za fototerapiju

UV 5002 je sličan uređaj UV 7002, s tim da postoje razlike u dimenzijama i u jačini lampi, kao i mogućim kombinacijama lampi . Lampe u uređaju UV 7002 imaju 120 W, dok u UV 5002 imaju 100 W. Takođe, karakteristika UV 7002 je dužina lampi od 2m što ovom uređaju daje dodatnu prednost, s obzirom da se donji deo nogu ne mora dodatno zračiti, već je celokupna regija tela pokrivena.

UV 5002 ne poseduje interni kontrolni panel koji postoji u UV 7002. Sve ostale karakteristike ovih uređaja su iste.

UV Therapy system UV 5002

UV Therapy system UV 7002 – Uređaj za fototerapiju

Najmoderniji aparat iz široke ponude prestižnog brenda Waldmann je svakako UV 7002. Sinonim za vrhunski kvalitet, pouzdanost i inovativnost u pogledu tehničkih rešenja, za ovaj uređaj se sa pravom može reći da je „high-tech“ u medicini. 

Osnovne karakteristike uređaja:

 • Uređaj može imati dve konfiguracije: kao monoterapijski uređaj (42 lampe PUVA ili uski spektar UVB) ili kao kombinacija PUVA i UVB lampi (po 21 za svaki spektar)
 • Specijalno dizajnirane lampe visine 2m (jedinstveno na tržištu). Waldmann je konstruisao nove, specijalne dvometarske lampe koje su za 20 centimetara duže od regularnih čime se omogućava homogenija terapija celog tela pri čemu više nema potrebe za dodatnim zračenjem donjeg dela nogu
 • Visokoprecizan UV senzorski sistem za kontinuirano praćenje i merenje zračenja – Sofisticirani UV senzorski sistem omogućuje perfektno iskontrolisano doziranje UV zračenja. Senzorski sistem konstantno prati UV zračenje kao i sve moguće faktore koji mogu uticati na njega: stanje lampi, fluktuacija napona i temperatura unutar uređaja i shodno tome podešava dozu zračenja tako da se pacjentu uvek isporučuje tačno određena vrednost.
 • Lampe prekrivene panelima od akrilnog stakla za bezbednost pacijenta i za lakše čišćenje i održavanje
 • Lampe se gase kada je uređaj otvoren – Ukoliko se vrata otvore, lampe se automatski gase da bi pružile maksimalnu bezbednost za korisnika i pacijenta.
 • Uređaj je opremljen sa dva nezavisna sistema hlađenja – sistem za hlađenje uređaja i sistem za hlađenje pacijenta
 • Inteligentan sistem za hlađenje i filtriranje – Uniformno UV zračenje je od presudnog značaja za optimalne terapijske rezultate. Inteligentan sistem hlađenja uređaja UV 7002 je uvek aktivan. Njegova glavna funkcija je da održi najpovoljnije klimatske uslove za optimalan rad lampi i za postizanje homogenog zračenja. Baziran je na konceptu ventilacije i temperaturno je podešen, čime se omogućava brzo povećanje UV zračenja što smanjuje period zračenja.
 • Kabina poseduje eksterni i interni kontrol panel sa mnoštvom funkcija za pacijenta i za osoblje. Unutrašnji operativni panel prikazuje prikazuje preostali period zračenja
 • Visok nivo bezbednosti preko specijalnih pristupnih kodova koji onemogućavaju neovlašćeno rukovanje kabinom od strane nemedicinskog osoblja
 • Dupla krilna vrata – Velika dvokrilna vrata sa ergonomskim ručkama čuvaju prostor u komori za zračenje. Vrata se lako otvaraju sa unutrašnje strane
 • Unutrašnji reflektori sa SA „OGLEDALO“ završnom obradom – Geometrijski konstruisani unutrašnji reflektori sa završnom obradom koja podseća na ogledala koji su opremljeni sa integrisanom ventilacijom za lampe, osiguravaju optimalno UV zračenje, homogeno polje zračenja i kratke radiacione periode.
 • Daljinsko upravljanje kabinom preko softvera DermaMate, mogućnost kreiranja baze pacijenata, individualnih planova za tretmane kao i predefinisanih modela terapija

Specijalizovani DermaMate softver služi da poveže informacioni sistem klinike/računar klinike i sve Waldmannove uređaje koji imaju interfejs za povezivanje, u ovom slučaju UV 7002.

Softver služi kao dvostruka bezbednost celokupnog sistema: on šalje dozu koja treba da se primeni uređaju na izvršenje. Kontrolor sistema zatim trajno određuje zahtevanu dozu zračenja preko senzora.

Dodatno, Derma Mate reaguje na nepravilnosti u terapijskom procesu. Ukoliko pacjent propusti tretman preko određenog broja dana, Derma Mate automatski podešava nove datume tretmana i smanjuje dozu zračenja.

Glavne osobine softvera:

 • Jednostavan korisnički interfejs
 • Postoji više nivoa dozvoljenih pristupa za različite grupe korisnika
 • Izuzetno praktičan rad sa podacima pacjenata, rasporedom i tipom tretmana
 • Automatski raspored tretmana čuva vreme
 • Daljinska kontrola i praćenje svih Waldmannovih UV uređaja.

softer-fototerapija-aparatsofter-fototerapija-aparat

uredjaj za fototerapiju

Скочи на траку са алаткама