Koncentrator kiseonika – Kada je neophodna njegova primena?

Koncentrator kiseonika – Kada je neophodna njegova primena?

Koncentrator kiseonika je električni uređaj koji se koristi u kućnim uslovima za terapiju kiseonikom.

Svi znamo da kiseonik čini osnovu za život. Unosimo ga iz vazduha svakim udisajem. U organizmu se vezuje za hemoglobin u crvenim krvnim zrncima i preko krvi doprema u sva tkiva i ćelije. Na taj način omogućava njihovo normalno funkcionisanje.

Vazduh sadrži oko 21% kiseonika. Ta količina je sasvim dovoljna zdravim osobama. Međutim, kod onih kojima su pluća oštećena postoji nemogućnost snabdevanja potrebnom količinom kiseonika. Posledica toga može biti fatalna.

Svaki prekid u snabdevanju utiče na organe, dovodeći do njihovih oštećenja. Tako, na primer, bez kiseonika ćelije mozga umiru za nekoliko minuta, a mišićne ćelije za nekoliko sati.

Ove posledice se mogu izbeći upotrebom koncentratora kiseonika.

Kada je razvijen koncentrator kiseonika?

Primena terapije kiseonikom počinje 20-ih godina prošlog veka. Najpre je korišćena u lečenju bolesti i stanja koja karakterišu hipoksemijska hipoksija. Zahvaljujući Alvanu Barachu proširena je upotreba.

Ovaj američki lekar bio je zainteresovan za ulogu kiseonika u smanjenju dispneje tokom vežbanja. Na osnovu njegovih radova napravljen je i prvi sistem za oksigenoterapiju u kućnim uslovima. Nažalost, on je pokazao izvesne nedostake.

Uređaj se zasnivao na upotrebi teških boca sa kiseonikom pod visokim pritiskom ili malih kriogenih sistema sa tečnim kiseonikom. Oba ova sistema isporuke zahtevala su česte kućne posete dobavljača kako bi se popunile zalihe kiseonika.

Da bi se olakšala primena terapije kiseonikom u kućnim uslovima 70-ih godina razvijen je koncentrator kiseonika. U pitanju je električni uređaj malih dimenzija koji ima zadatak da obogaćuje vazduh visokom koncentracijom kiseonika. Na taj način doprinosi povećanju i normalizaciji nivoa kiseonika u krvi.

Kada je neophodan koncentrator kiseonika?

Koncentratori kiseonika koriste osobe sa sniženim pritiskom kiseonika i neadekvatnom saturacijom. Pre svega, neophodni su ljudima koji imaju hroničnu opstruktivnu plućnu bolest, rak pluća, cističnu fibrozu, emfizem. Zatim, astmu, hronični ili akutni bronhitis, pneumoniju, plućni edem, akutni respiratorni distres sindrom.

Koncentrator kiseonika

Koriste ih osobe koje pate od apneje u snu, kao i pacijenti koji boluju od srčanih bolesti i neuromuskularnih poremećaja koji dovode do teškoća sa disanjem.

U pojedinim slučajevima koriste ih i zdrave osobe koje se aktivno bave sportom na visokim nadmorskim visinama. Naime, što je veća nadmorska visina, teže je apsorbovanje dovoljnog kiseonika, te se može javiti akutni planinski sindrom.

Kako radi koncentrator kiseonika?

Koncentrator kiseonika koristi vazduh iz unutrašnjeg okuženja. Pomoću specijalnog filtera vrši se odvajanje azota tako da se isporučuje skoro čist kiseonik, 85-95%.

Na tržištu medicinske opreme i aparata postoje različiti modeli. Među njima se posebno izdvaja koncentrator kompanije Yuwell, koji spada u najsavremenije.

Ovaj mali kompaktni uređaj sadrži filter za grubu prašinu, filter za finu prašinu i tri tretmana bakterijske filtracije za ulazni vazduh. Takođe, opremljen je jonskom funkcijom, sistemom samodijagnoze, kao i preglednim LCD ekranom sa funkcijom tajmera. Dok više sigurnosnih alarma pružaju dodatnu bezbednost pri upotrebi.

Alarm za nedostatak kiseonika kontinuirano prati kvalitet generisanog kiseonika. Alarm za nestanak struje zvukom upozorava na prestanak električnog napajanja. Tu je i alarm visokog i niskog pritiska.

Yuwell koncentrator obezbeđuje kapacitet od 5 litara u minuti, pri čemu čistoća kiseonika iznosu iznad 90%, čak i pri maksimalnom protoku.

Koncentrator kiseonika

Aparat je jednostavan za upotrebu, a zahvaljujući ugrađenim točkićim može se pohvaliti i izuzetnom mobilnošću.

Yuwell koncentrator kiseonika možete pronaći u bogatoj ponudi Medisal. Kompanija ima ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, tako da uz odgovarajuću dokumentaciju pacijenti mogu da nabave ovaj uređaj.

Kompanija Medisal je vodeći distrubuter medicinskih uređaja, te njen asortiman čini i medicinska oprema za klinike, uključujući EVE respiratore, monitore za pacijente, aparate za anesteziju i mnoge druge.

Podelite sadržaj
     

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Скочи на траку са алаткама