Potrošni materijal za anesteziju

Potrošni materijal za anesteziju

Potrošni materijal za anesteziju je ključna komponenta svake operacione sale.

Anestezija je medicinska metoda kojom se uz primenu anestetika i drugih lekova pacijent dovodi do stanja u kojem ne oseća bol.

Primenjuje se tokom operativnih zahvata i drugih metoda dijagnostike i lečenja složenih procedura.

Anestezija je osnova za svaku operaciju, a da bi sve proteklo u najboljem redu pored obučenog tima stručanjaka potrebna je i određena aparatura i potrošni materijal za anesteziju.

Osnovni potrošni materijal za anesteziju

Potrošni materijal za anesteziju

Potrošni materijal za aparate koji je danas u upotrebi ne samo da je sterilan, već je izuzetno prijatan i napravljen korišćenjem najnaprednije tehnologije.

U osnovni potrošni materijal za anesteziju spadaju: sistemi za disanje, CO2 Absorber, maske za anesteziju i razni materijal za aparate kao što su SpO2 senzori, EKG/pacijent kablovi, EKG odvodi, NIBP manžetne, EKG pumpice i štipaljke.

Sistemi za disanje kao potrošni materijal za anesteziju

Sistemi za disanje dolaze u različitim dimenzijama kako bi potpuno odgovarali svim kategorijama lečenja i svakom pacijentu bez obzira na starosnu dob, a osnovna karakteristika ogleda se u antimikrobnoj zaštiti baziranoj na jonima srebra.

Potrošni materijal za anesteziju

Tu spadaju: klasični sistemi za disanje, koaksijalni sistemi, Mapleson sistemi za disanje i sistemi za disanje namenjeni za upotrebu sa Entonoxom.

Combi-Flex je specijalno dizajniran multifunkcionalni sistem za disanje koji je baziran na originalnom Universal F konceptu. Serija obuhvata sve elemente respiratorne podrške – od preoksigenacije kod anestezije pa do ventilacije kod intenzivne nege.

Ovaj sistem smanjuje “nered” oko operacionog stola jer pruža bolji pristup pacijentu. Takođe, generiše termički efikasnu mikroklimu čime obezbeđuje optimalnu vlažnost i smanjuje rizik od infekcija, te je pogodan kako za odrasle tako i za mlađe pacijente.

Mapleson sistemi za disanje se koriste za isporuku kiseonika i anestetičkih sredstava i za eliminaciju ugljen-dioksida tokom anestezije. Sastoje se od različitih komponenti: protoka svežeg gasa, vreće za rezervoar, cevi za disanje, izdisajnog ventila i priključka sa pacijentom.

Postoji pet osnovnih tipova sistema Mapleson: A, B, C, D i E u zavisnosti od različitih aranžmana ovih komponenti. Mapleson F je dodat kasnije. Za odrasle Mapleson A sistem služi za spontano disanje. Mapleson D je najbolji za kontrolisanu ventilaciju, dok za novorođenčad i pedijatrijske pacijente do 5 godina i lakše od 20 kg koriste se Mapleson E i F koji je još poznat kao Jackson Rees modifikacija Ayre T- komada.

Entonox je medicinski gas sastavljen od jednakih delova azotnog oksida i kiseonika. Iako se uglavnom koristi na porođaju, njegovi analgetici i sedativi su efekasni naročito kod preloma. U ovaj sistem spadaju lagane valovite cevi i filteri za disanje.

CO2 Absorber kao potrošni materijal za anesteziju

Potrošni materijal za anesteziju

CO2 Absorber upija ugljen-dioksid od ćelijske respiracije tokom anestezije. Za razliku od drugih absorbera on je bez jakih alkalnih metalnih hidroksida i ne degradira anestetike. Zato pruža uštedu u korišćenju lekova za anesteziju i protoka gasa.

Maske za anesteziju

Maske za anesteziju se koriste za dovođenje gasa za anesteziju ili mešavine kiseonika prema pacijentu tokom inhalacijske anestezije ili oksigenoterapije preko usta ili nosa. Izrađuje se od gume ili silikona za višekratno korištenje (nakon obavezne dezinfekcije) ili plastike koje su namenjene za jednokratno upotrebu.

Firma Medisal u svojoj ponudi ima potrošni materijal za anesteziju visokog kvaliteta.

 

Podelite sadržaj
  •  
  •  
  •   
  • 6
  •  

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Скочи на траку са алаткама