Hiperbarične komore i njihov značaj za zdravlje

Hiperbarične komore i njihov značaj za zdravlje

Hiperbarične komore su specijalni uređaji u kojima pacijenti udišu čist kiseonik pod pritiskom većim od atmosferskog. Na taj način kiseonik dospeva do svih ćelija u telu, hrani ih i leči.

Kiseonik je osnovna životna supstanca, koja je neophodna za odvijanje svih životnih procesa. Bez njega čovek može da preživi samo 3 do 4 minuta, dok bez vode 3 do 4 dana!

Hiperbarične komore

 

Upravo nedostatak ili smanjeni transport kiseonika do ćeilja je uzrok najvećeg broja bolesti. Blagovremena primena hiperbarične komore sprečava ostećenje ćelije i dovodi do izlečenja, regeneracije i potpunog oporavka ako je oštećenje već nastalo.

Preteča hiperbarične komore nastala je u 17. veku

Iako je hiperbarična medicina novija grana koja se razvila iz pomorske medicine, blagodet kiseonika za zdravlje čoveka, naročito kod akutnih poremećaja i hroničnih bolesti svih vrsta, uvideo je Nathaniel Henshaw.

Ovaj britanski sveštenik je 1662. godine konstruisao posebnu vrstu “sobe”, sa ventilima za kontrolu protoka vazduha, koja je korišćena za stvaranje hiperbaričnih i hipobaričnih uslova.

Svoju stidiju Henshaw je zasnovao na stavu da akutna stanja pozitivno reaguju na povišenom, a hronična na smanjenom atmosferskom pritisku.

Tek u 19. veku, tačnije 1837. godine francuski hirurg Charles Pravaz je sagradio veliku hiperbaričnu komoru koju je koristio za lečenje raznih plućnih bolesti, kolere, rahitisa i zapaljenja vežnjače.

Savremene hiperbarične komore razvili su Behnke i Shaw za lečenje dekompresione bolesti ronilaca, a zatim i pilota tokom Drugog svetskog rata, dok zahvaljujući zalaganjima Churchilla i Davidsona one dobijaju sve veći značaj. Upravo tada, tj. 50-ih godina počinje upotreba hiperbarične komore u Evropi, pa i na prostorima Jugoslavije.

Vrste hiperbaričnih komora

Hiperbarična komora

Osnovna podela je prema broju pacijenata koji se mogu u ležećem, poluležećem ili sedećem položaju lečiti.

Jednomesne hiperbarične komore namenjene su jednom pacijentu. Sastoje se od tela komore čiju unutrašnjost čini 100 odsto kiseonik pod povišenim pritiskom i prateće opreme. Bolesnik je potpuno izložen kiseoniku, odnosno udiše i “kupa” se u njemu. Komunikacija sa lekarom vrši se preko staklenih površina i interfona.

Višemesne hiperbarične komore se koriste za lečenje više osoba. Sastoje se iz nekoliko odeljaka za smeštaj pacijenata, ulazak medicinskog osoblja i dostavljanje lekova. U unutrašnjosti, osobe putem maski udišu 100 odsto kiseonik pod povišenim pritiskom.

Zbog prostranosti moguće je u njima vršiti čak i određene operacije.

Takođe, postoje i hibridne hiperbarične komore koje su u stvari jednomesne. Razlika je u tome što umesto 100 odsto kiseonika pacijent preko maske udiše vazduh pod pritiskom.

Hiperbarične komore imaju široku upotrebu

Hiperbarične komore imaju veliki značaj u nauci. Koriste se u pomorstvu za proveru ispravnosti ronilačke opreme i uređaja, selekciju ronilaca, atronauta i padobranaca, kao i njihovu trenažu i lečenje.

One pospešuje dejstvo antibiotika za 70 odsto, smanjuje otoke, upale i ubrzavaju proces zarastanja rana.

Veoma su učinkovite kod lečenja akutnog trovanja ugljen-monoksidom, gangrene, opekotina i promrzlina, dijabetesa i njegovih komplikacija, problema sa cirkulacijom, ciroze jetre, angine pektoris, akutne psorijaze, vrtoglavica, glavobolja i migrena, pa čak i kod multiple skleroze i autizma kod dece.

U savremenom društvu mnoge žene koriste hiperbarične komore kao baeuty tretman, jer upotrebom kiseonika pod pritiskom koži se vraća elastičnost i mladalački izgled, smanjuju se naslage celulita i ublažavaju strije, dok se istovremeno telo oslobađa zamora i stresa.

Priprema za korišćenje hiperbarične komore

Hiperbarične komore

Upotreba hiperbarične komore ne zahteva posebnu pripremu. Nakon kupanja ne smete koristiti nikakve kozmetičke preparate, hranu koja izaziva nadimanje niti alkohol ili bilo koja opojna sredstva. Poželjno je za boravak u komori izabrati pamučnu odeću, bez sintetike, svile ili vune.

Firma Medisal u svojoj ponudi medicinske opreme ima jednomesne i višemesne hiperbarične komore. Pored prodaje pružamo i servis svih aparata, uz dugogodišnju garanciju i kvalitet koji se prepoznaje.

Posetite naš sajt i pogledajte celokupnu ponudu na www.medisal.rs

 

Podelite sadržaj
  •  
  •  
  •   
  • 4
  •  

1 Comment

  • Zoran Posted 10/07/2018 00:58

    Postovanje zamolio bih vas da mi posaljte katalog icene hiperbaricnik komere jer nameravam dw otborim tako nestu Kragujevcu.Molim za vsd predlih za koji modrl i cene i naravno ako imate i polovne hvala Petrovic

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Скочи на траку са алаткама