Lampe za fototerapiju beba – značaj i upotreba

Lampe za fototerapiju beba – značaj i upotreba

Lampe za fototerapiju beba predstavljaju modernu vrstu terapije svetlošću. Njeni pozitivni biološki efekti se koriste u bolnicama širom sveta.

Šta je fototerapija?

Svetlosna terapija ili fototerapija, klasično poznata kao helioterapija se sastoji od izlaganja organizma svetlosti specifičnih talasnih dužina.

Lampe za fototerapiju beba

Odnosno ona podrazumeva upotrebu polihromatične polarizovane svetlosti, laserskog svetla, svetlosne diode, lampe za fototerapiju ili svetla punog spektra.

Svetlost se primenjuje u propisanom vremenskom periodu i, u nekim slučajevima, u određeno vreme dana.

Još pre nekoliko milenijuma ljudi su shvatili da postoji veza između svetlosti i bioloških procesa u organizmima živih bića.

U starom Egiptu, sunčeva svetlost je korišćena u medicinske svrhe, dok je nešto kasnije u antičkoj Grčkoj, Hipokrat opisao upotrebu sunčevih zraka u lečenju nekih organskih poremećaja i bolesti.

Indijska medicinska literatura iz 1500. godine pre Nove ere opisuje tretman koji kombinuje biljke sa prirodnim sunčevim svetlom za tretiranje nepigmentiranih površina kože.

Smatra se da je otac moderne fototerapije Niels Finsenotac koji je razvio prvi veštački izvor svetlosti. Ovaj lekar je kratku talasnu dužinu koristio za lečenje lupus vulgaris, kožne infekcije uzrokovane Mycobacterium tuberculosis.

Fototerapija se danas primenjuje kod kožnih bolesti, kao što su atopijski dermatitis, psorijaza, vitiligo, rak, zatim kod depresije, poremećaja spavanja i kod žutice novorođenčadi.

Lampe za fototerapiju baba rade na LED tehnologiji

Lampe za fototerapiju beba

Svetlost, i to na tačno određenim talasnim dužinama svetlosnog spektra, pozitivno utiče na metabolički status tkiva tako što ubrzava energetske procese unutar ćelije i stimuliše njenu regeneraciju.

Primena svetlosne terapije podrazumeva postojanje veštačkog izvora svetlosti koji emituje zrake vidljivog ili nevidljivog dela spektra.

Nevidljivo svetlo čine ultra-ljubičasta i infracrvena svetlost, dok vidljivo svetlo uključuje spektar boja, od kojih plavo svetlo ima najjači uticaj na našu fiziologiju i cirkadijalni ritam, jer pigmenti u našoj koži i mrežnjača reaguju na njegovu talasnu dužinu (446-477 nm).

Upravo su lampe za fototerapiju zasnovane na plavom svetlu, jer LED tehnologija omogućava veću efikasnost lečenja u kraćem vremenskom periodu, odnosno brži pad bilirubina, ekonomičan rad, minimalnu buku i veoma dug vek.

Za izradu svake lampe za fototerapiju korišćena je vrhunska tehnologija te one spadaju u visokokvalitetne uređaje koji su neophodni odeljenjima za neonatalnu negu.

Primena lampe za fototerapiju kod lečenja žutice

Lampe za fototerapiju beba

Žuta prebojenost kože, beonjača i sluzokože kod novorođenčadi najčešće je prolazna pojava. To je fiziološka žutica, koja u većini slučajeva prolazi spontano, ili primenom vrlo jednostavnih mera, ne ostavljajući posledice po dete.

Međutim, nije svaka žutica bezazlena. Patološka žutica je ona koja se javlja u prvom danu života, ako traje duže od 14 dana, ako je ukupni bilirubin veći od dozvoljenog ili ako je porast bilirubina za 24 časa veći od uobičajenog. U tim slučajevim se koriste lampe za fototerapiju beba.

Mogućnost smanjivanja žutice izlaganjem novorođenčeta sunčevom svetlu uočena je 1958. godine. Takođe je uočeno da je to smanjivanje proporcionalno dužini izlaganja svetlu. Kako je broj sunčanih dana ograničen, ispitivanja su nastavljena i otkriveno je pozitivno dejstvo plave svetlosti. Tada su konstruisane i prve lampe za fototerapiju beba. Iako je tokom 40 godina isproban velik broj raznih adaptacija i poboljšanja uređaja, osnovni princip fototerapije ostao je isti.

Lampe za fototerapiju sadrže izvore plave i bele svetlosti, koje se koriste za lakši nadzor bebe

Lečenje podrazumeva osvetljavanje novorođenčeta plavim svetlom u inkubatoru pri čemu važi pravilo da je učinkovitost veća što je veća osvetljena površina, odnosno polovina tela mora biti izložena svetlosti.

Da bi terapija zahvatala celo telo novorođenče se okreće u određenim vremenskim intervalima. U isto vreme, potrebno je zaštititi oči od uticaja svetla posebnim štitnicima za oči. Zbog topline i isušivanja kože, takođe, je potrebno povisiti unos tečnosti do 25 odsto, koja pomaže izlučivanju bilirubina iz organizma.

Kompanija Medisal je zastupnik velikog broja renomiranih svetskih proizvođača medicinske opreme, te u svom asortimanu nudi različite vrste lampi za fototerapiju beba.

Podelite sadržaj
  •  
  •  
  •   
  • 4
  •  

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Скочи на траку са алаткама