Germicidne lampe

Germicidne lampe su uređaji koji se koriste za sterilizaciju vazduha i površina predmeta u zatvorenim prostorijama.

Svedocimo smo sve većeg zagađenja okoline. Sa njim se povećava i prisustvo mikroorganizama i drugih štetnih materija u vazduhu, naročito u zatvorenim prostorijama. Istraživanja pokazuju da vazduh koji udišemo unutra može biti od 25 do 100 puta zagađeniji od onog iz spoljašnje sredine. Pored prašine, on sadrži bakterije, viruse, polen, formaldehide, azbest, klice…

Nažalost, ni redovno brisanje površina u prostoriji ne može da nas oslobodi svih zagađenja, već je neophodna germicidna lampa. Imajući ovo u vidu ne čudi što čini važnu medicinsku opremu. Mada se koristi i u hemijskoj i prehrambenoj industriji, kao i na svim drugim mestima gde je potrebna sterilizacija prostora. Sve veću primenu ima i u kućnim uslovima.

Kada su se pojavile germicidne lampe?

Prvi model razvijen je još u 19. veku. Naime, Arthur Downes i Thomas P. Blunt otkrili su da talasi kratke dužine „ubijaju” bakterije. Ovo zapažanje predstavili su u članku, koji je objavljen 1878. godine.

Njihovo otkriće podstaklo je Nielsa Finsena da talase kratke dužine primeni u medicinske svrhe. Odnosno, za lečenje lupus vulgaris i tuberkuloze kože. Za svoj rad dobio je Nobelovu nagradu za medicinu 1903. godine.

Godine 1910. germicidne lampe su dobile zvanično odobrenje za primenu u prečišćavanju vazduha i površina. Četiri decenije kasnije postale su standardna metoda sterilizacije.

Kako rade germicidne lampe?

Postoje 3 vrste ultraljubičastog zračenja. UVA je dugotalasno i prostire se od 400 do 315 nm. UVB je srednjetalasno i kreće se od 315 do 280 nm. Dok je UVC kratkotalasno i iznosi ispod 280 nm.

UVA i UVB zračenje je veoma štetno. Ne samo da prodire duboko u kožu, već može da izazove brojne probleme. Opekotine različitog stepena, alergije, pa i rak kože mogu biti izazvani ovim zracima. Za razliku od njih, UVC zračenje ne narušava zdravlje čoveka. Ipak, dovoljno je jako da uništi štetne materije. Upravo na njemu se zasnivaju germicidne lampe.

Germicidne lampe

Germicidne lampe koriste UVC zračenje talasne dužine od 254 nm. Ono uništava i neutrališe mikroorganizme tako što razlaže nukleinske kiseline i raskida njihov DNK lanac. Na taj način onemogućava njihove vitalne funkcije, te štetne materije nestaju iz prostora.

Pored bakterija i virusa, ove lampe neutralizuju 99,9% duvanskog dima, prašine i neprijatnih mirisa. Zahvaljujući svom dejstvu, obezbeđuju zdravu sredinu u zatvorenom prostoru, bez ikakvih hemikalija.

Pojedini modeli imaju i opciju generisanja ozona koji se putem vazduha prenosi i do najudaljenijih tačaka u prostoru. Time se postiže dodatna zaštita.

Germicidne lampe poslednje generacije

Na tržištu postoje brojni modeli. Među njima se izdvaja MEDIVENT germicidna lampa. Radi na UVC spektru od 254 nm, obezbeđujući radni vek od 9.000 sati.

Germicidne lampe

Karakteriše je bešumni rad, bez emotivanja štetnih materija zračenja. Zbog toga je bezbedna za upotrebu u prostorijama u kojima žive ljudi, životinje ili biljke. Dolazi sa prohromskim kućištem i prohromskim stalkom. Pet točkića na dnu stalka omogućavaju pokretljivost, te je možete lako premeštati iz prostorije u prostoriju.

MEDIVENT germicidna lampa čeka vas u bogatoj ponudi kompanije Medisal. Ovde možete pronaći i lampe za fototerapiju beba, naočare za fototerapiju beba, inkubator za MRI dijagnostiku, neonatalne inkubatore i drugi medicinsku opremu svetski poznatih proizvođača.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).