Neonatalni inkubatori

Neonatalni inkubatori predstavljaju uređaje koji pružaju siguran prostor za život i rast odojčadi kako se njihovi organi razvijaju. Kao takvi od vitalnog su značaja za zdravstvenu zaštitu, jer pomažu bolesnoj i prevremeno rođenoj deci da ojačaju i prežive. Takođe, pružaju ključne informacije zdravstvenim radnicima za praćenje stanja bebe i pružanje pravovremene nege.

Prvi inkubatori pojavili su se sredinom 19. veka u Francuskoj. Bili su namenjeni za održavanje termičke stabilnosti beba sa malom porođajnom težinom i lečenje bolesne novorođenčadi. Dizajnirani su sa ciljem da se poboljša šansa za preživljavanje bebe. Taj zadatak imaju i danas.

Vrlo brzo njihova upotreba dostigla je globalni nivo. Najpre su počeli široko da se koriste u Sjedinjenim Američkim Državama. Odatle su osvojili druge zemlje.

Zahvaljujući razvoju tehnologije i materijala, danas neonatalni inkubatori predstavljaju savremenu opremu koja ima veliku ulogu u medicini.

Kada se koriste neonatalni inkubatori?

Inkubatori se najčešće koriste kod prevremeno rođenih beba. Naime, bebe koje su rođene pre 37. nedelje mogu imati nisku porođajnu težinu, nepravilnu temperaturu i nestabilne vitalne znake. Da bi se regulisali ovi parametri neophodno je kontrolisano okruženje koje obezbeđuje i neophodan tretman za otklanjanje zdravstvenih problema.

Težak, tj. traumatski porođaj čini još jednu indikaciju za upotrebu inkubatora. Novorođenče kod ovakvog porođaja možda neće dobiti dovoljno kiseonika ili će možda imati smanjen protok krvi. To povećava rizik od oštećenja mozga, te je potrebno na vreme sprečiti.

Neonatalni inkubatori se primenjuju i u slučaju respiratornog distres sindroma (RDS), koji je uzrokovan nezrelim plućima, kao i kod hipoglikemije.

Neonatalni inkubatori

Sepsa i druge infekcije se svrstavaju u potencijalne razloge za smeštaj bebe u inkubator. Posebno ako su otkrivene bakterije u membrani koja okružuje bebu, amnionskoj tečnosti ili pupčanoj vrpci.

Ukoliko je beba odmah po rođenju imala hirurški zahvat postoperativni tok mora biti praćen u kontrolisanom, bezbednom okruženju, kao što je inkubator.

Vrste inkubatora

Tri uobičajena tipa inkubatora su: otvoreni, zatvoreni i transportni. Svaki ima specifične karakteristike.

Otvoreni inkubator obezbeđuje toplotu bebe. Pri čemu se zračeći toplotni element nalazi iznad ili ispod bebe. Na taj način automatski kontroliše temperaturu bebine kože. Ostatak prostora je otvoren. To znači da ne pruža kontrolu nad vlažnošću kao zatvoreni inkubator. Ipak, omogućava praćenje vitalnih funkcija bebe.

Zatvoreni inkubator predstavlja mikro okruženje. Poseduje sistem filtracije svežeg vazduha koji minimizira rizik od infekcije i sprečava gubitak vlage iz vazduha. Zbog toga se koristi kod beba kojima je potrebna dodatna zaštita od klica, smanjena svetlost/zvuk i kontrola vlažnosti.

Temperatura i vlažnost se mogu ručno kontrolisati pomoću dugmadi na spoljnoj strani ili automatski podesiti na osnovu senzora na koži. Modeli koji se automatski podešavaju nazivaju se inkubatori sa servo kontrolom.

Transportni inkubator, kao što naziv kaže, koristi se za transport bebe između dve različite lokacije. Posebnu vrstu čini inkubator za MRI dijagnostiku. Ovaj prenosivi model omogućava transport sa odeljenja intenzivne nege neonatologije u MR odeljenje. Odnosno, upotrebu tokom snimanja magnetnom rezonancom.

Savremeni neonatalni inkubatori

Moderni inkubator sadrži grejač, ventilator, posudu za vodu za dodavanje vlage, kontrolni ventil kroz koji se može dodati kiseonik i pristupne priključke za negu. Poseduje i dodatne funkcije za praćenje mnogih vitalnih znakova, uključujući otkucaje srca i temperaturu.

Navedene karakteristike su kod inkubatora KI 1000 kompanije NOVOS Medical Systems podignute na viši nivo. Ovaj uređaj je dizajniran tako da pruža pouzdano i udobno mikrookruženje za novorođenče.

Pametni softver i napredni sigurnosni sistem pokazuju vitalne potrebe pacijenata. Dok dvostruki zidovi održavaju stabilnu temperaturu i sprečavaju gubitak toplote. Inkubator nudi zaštitu i od alergena, klica, prekomerne buke i nivoa svetlosti koji mogu naneti štetu krhkom zdravlju bebe.

Neonatalni inkubatori

Osim standardnih funkcija, tu je i niz specijalno razvijenih. Tako funkcija Smartweigh omogućava dobijanje tačnih rezultata povećanja ili gubitka težine novorođenčeta.

TTSS funkcija, koju su razvili Novos inženjeri, obezbeđuje praćenje pacijenta tako što obaveštava o ciljanoj temperaturi vazduha i kože, bez obzira na režim rada. Kontinuirano merenje temperature vazduha i kože pruža zaštitu od dehidriranja.

Inkubator KI 1000 možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Medisal. Ovde vas čekaju i lampe za fototerapiju beba, fetal monitori, aparati za reanimaciju beba i druga medicinska oprema vrhunskog kvaliteta.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).