Medicinska oprema

Medicinska oprema

Medicinska oprema ili armamentarium je dizajnirana da pomogne u dijagnozi, praćenju i lečenju medicinskih stanja.

Ona obuhvata svaki uređaj, materijal ili bilo koji drugi proizvod koji se koristi samostalno ili u kombinaciji za dijagnostičke i terapeutske svrhe.

Čak i najjednostavniji fizički pregled često zahteva niz visokotehnoloških medicinskih uređaja.

Medicinska oprema – razvoj

Medicinska oprema

Medicinska oprema pre i za vreme naučne revolucije zasnovala se na klasičnim grčkim i rimskim teorijama o nauci, koje su bile deo filozofije i sujeverja.

Ljudsko telo je posmatrano kroz ravnotežu 4 ključna elementa. Fizičke i mentalne bolesti izazivale su njihovu neravnotežu. U tim slučajevima je propisivana određena hrana kao vid lečenja.

Od 15. veka, naučnici u zapadnim zemljama su se fokusirali na ispitivanje i posmatranje tela. Kako bi obavljali analize i ekspirimente stvorena je prva medicinska oprema.

Mnogi dijagnostički instrumenti poput oftalmoskopa, aparata za merenje krvnog pritiska i stetoskopa se koriste i danas. Oni ujedno čine deo prvobitne medicinske opreme.

 

Takođe, operacioni stolovi, rukavice, potrošni materijal za anesteziju i drugi pribor predstavlja najnoviju verziju alata koji su korišćeni vekovima.

Sve veći razvoje nauke i tehnologije, dovodi do razvijanja nove i usavršavanja postojeće medicinske opreme.Samim tim se povećava i stopa uspešne dijagnostike i lečenja pacijenata.

Medicinska oprema – vrste

Medicinska oprema

U bilo kojoj bolnici ili klinici postoje hiljade različitih medicinskih sredstava – od jednostavnih igala pa do visokotehnoloških aparata. Svi oni su od suštinskog značaja za svakodnevno vođenje zdravstvene ustanove.

Medicinska oprema koja se koristi može se podeliti u nekoliko grupa.

Svakodnevna medicinska oprema uključuje sve alate i medicinske uređaje koje lekari i medicinske sestre koriste svakodnevno tokom rutinskih medicinskih procedura. Mnogi od ovih alata su jednostavni, kao iglice, lateks rukavice, špricevi i stetoskopi. Međutim, tu spadaju i složeniji poput aparata za sterilizaciju.

Dijagnostička medicinska oprema je svaka vrsta opreme čija je glavna svrha da pomogne lekarima da otkriju i dijagnostikuju bolesti.

Neki od najčešće korišćenih komada dijagnostičke opreme jesu ultrazvučni uređaji, PET skeneri. Oni se koriste za ispitivanje unutrašnjih organa radi otkrivanja znakova kancera ili drugih bolesti. CT skeneri (koji koristite rendgenske boje za praćenje promena i otkrivanje kancera i drugih bolesti). MRI mašine, one koriste tehnologiju magnetne rezonance za otkrivanje tumora, infekcija i unutrašnjih povreda.

Ova medicinska oprema ima veliki značaj jer tačna dijagnoza dovodi do pravilnog lečenja pacijenata.

Terapijska medicinska oprema je oprema koja se koristi posle operacija i drugih medicinskih tretmana kako bi se pacijent oporavio i poboljšalo njegovo zdravlje. Tu spadaju uređaji kao što su infuzione volumetrijske pumpe, koje obezbeđuju preciznu i pouzdanu infuziju tečnosti, lekova, krvi i proizvoda krvi, kao i uređaji za elektroterapiju, lasersku terapiju i oprema za magnetnu terapiju.

Medicinska oprema za održavanje života predstavlja opremu koja se koristi kao pomoć u normalnom funkcionisanju pacijentovih organa kada oni ne uspevaju samostalno da rade.

Ovu grupu čine, pre svega, respiratori (koji pacijentu omogućavaju nesmetano da diše), ECMOs (kao kardiološka i respiratorna podrška osobama čije srce i pluća nisu u stanju da obezbede adekvatnu količinu razmene gasa ili perfuzije radi održavanja života) i mašine za dijalizu.

Firma Medisal je zastupnik velikog broja renomiranih svetskih proizvođača medicinske opreme za sve zdravstvene ustanove.

 

Podelite sadržaj
   1 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Скочи на траку са алаткама