Grejni sto za bebe

Grejni sto za bebe važan je deo medicinske opreme u jedinicama intenzivne nege novorođenčadi. Ovaj uređaj se koristi za obezbeđivanje kontrolisanog i optimalnog toplotnog okruženja za novorođenčad. Samim tim, pomaže u regulisanju telesne temperature bebe, obezbeđujući njihovu udobnost i podstičući zdrav rast i razvoj.

Održavanjem dosledne i odgovarajuće temperature, grejni sto za bebe stvara negujući prostor koji imitira uslove u majčinoj utrobi. Naime, majčina utroba predstavlja prirodni inkubator, te je nakon rođenja potrebno voditi računa da temperatura bebe bude na normalnom nivou, tj. između 36 i 37 stepeni.

Međutim, samostalno regulisanje temperature tela često je otežano. Razlog leži u činjenici da bebe nisu toliko prilagodljive kao odrasli na promene temperature. Površina tela bebe je oko 3 puta veća od površine tela odrasle osobe, u poređenju sa težinom tela. Zbog toga može doći do bržeg gubitka toplote.

Problem gubitka toplote naročito je izražen kod prevremeno rođenih beba i beba sa malom težinom. Zapravo, što je novorođenče manje, to veće temperatura treba da bude.

S obzirom da se stope mortaliteta povećavaju sa svakim izgubljenim stepenom Celzijusa, grejni sto za bebe ima važnu ulogu u sprečavanju fatalnog ishoda.

Značaj upotrebe grejnog stola za bebe

Usled pada toplote beba počinje da koristi energiju i kiseonik da bi nadoknadila ovaj gubitak. Smanjenje telesne temperature za samo jedan stepen od normalne vrednosti povećava upotrebu kiseonika za čak 10 odsto. Time se stvaraju uslovi za razvoj hipotermije.

Hipotermija zahteva brzu dijagnozu. U protivnom dovodi do ozbiljnih komplikacija, kao što su acidoza, sepsa, respiratorni distres sindrom (RDS). U krajnjoj meri nastupa smrt.

Grejni sto za bebe

Nažalost, hipotermija je ponekad nevidljiv problem sve dok se ne ispolje teški simptomi. Zato je upotreba grejnog stola za bebe ključna u očuvanju zdravlja.

Pored rizika od hipotermije, postoji opasnost i od pojave hipertermije. Pokušaji zagrevanja hladne bebe bez pažljivog praćenja temperature mogu dovesti do naglog povećanja telesne temperature, povećavajući mogućnost nastanka termalnog šoka.

Grejni sto za bebe i u ovom slučaju je efikasan, jer je održavanje temperature tela strogo kontrolisano. Takođe, pokazao se značajnim u smanjenju vremena koje novorođenčad provode u inkubatoru.

Zahvaljujući otvorenom dizajnu moguće je izvoditi medicinske preglede i druge procedure bez potrebe da se narušava termička stabilnost bebe.

Kako funkcioniše grejni sto za bebe?

Grejni sto za bebe se sastoji od kreveta za bebu i mehanizma za grejanje koji je montiran iznad glave. Grejni mehanizam može biti od kvarca, kaloroida ili keramike.

Temperatura se prati preko specijalnog senzora koji je stalno pričvršćen za telo. Dok senzor vazduha predstavlja dodatnu sigurnost. U slučaju da temperatura vazduha pređe željenu temperaturu ovaj senzor će smanjiti izlaz toplote. Svi navedeni parametri mogu se pratiti u realnom vremenu na LCD monitoru.

Grejni sto za bebe opremljen je i zvučnim alarmom i tajmerom koji ukazuju na promenu temperature. Na taj način medicinsko osoblje može pravovremeno da reaguje.

Generisana toplota se može kontrolisati ručno (ručni režim) pomoću dugmeta ili digitalnog prekidača ili automatski (servo režim) u zavisnosti od podešavanja grejača.

Grejni sto za bebe vrhunskog kvaliteta

Na tržištu postoje različiti modeli grejnih stolova za bebe. Među njima se izdvaja Novos Infant Radiant Warmer.

Sa svojim modularnim dizajnom i homogenom zonom grejanja ovaj grejni sto za bebe dizajniran je da zadovolji različite potrebe. Može se koristiti ne samo u jedinici intenzivne nege, već i tokom kliničkih intervencija u hirurgiji, porođajnoj sali i hitnoj pomoći.

Grejni sto za bebe

Zahvaljujući SmartTilt funkciji omogućeno je lako upravljanje promenom pozicioniranja kreveta. Time je obezbeđena vrhunska udobnost za bebu i veća praktičnost za medicinsko osoblje.

Poseduje i SmartWeigh sistem koji garantuje precizno merenje težine novorođenčeta. Merenje je moguće na bilo kojoj tački kreveta, te nema više potrebe za spoljnom vagom.

Novos Infant Radiant Warmer možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Medisal. Ovde vas čekaju i neonatalni inkubatori, inkubatori za MRI dijagnostiku, aparati za reanimaciju beba, naočare i lampe za fototerapiju beba i druga oprema svetski poznatih proizvođača.

 

 

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).