Pupilometar

Pupilometar je medicinski uređaj koji se koristi za merenje veličine i reaktivnosti zenice. Odnosno, za procenu refleksa svetlosti zenice.

Svetlosni refleks zenice, poznatiji kao pupilarni svetlosni refleks, je refleks koji dovodi do automatskog sužavanja i širenja zenica kao odgovor na promene u intenzitetu svetlosti ili akomodaciji.

Pri jakom svetlu zenice se sužavaju. Na taj način štite mrežnjaču od prekomernog izlaganja svetlosti. Upravo ova promena zenica može da ukaže na nepravilnosti u funkcionisanju autonomnog nervnog sistema.

Imajući to u vidu pupilometar ima važnu ulogu u dijagnostici i praćenju neuroloških poremećaja, te je bitan deo pregleda neurologa.

Ručni i automatski pupilometar 

Više od 100 godina, lekari procenjuju zenice pacijenata sa povredom mozga ili oštećenom svešću. Cilj pregleda jeste praćenje njihovog neurološkog statusa kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije. Zapravo, značaj ovog pregleda bio je poznat mnogo pre otkrića struje i moderne medicinske opreme.

Pupilometar

Prvobitno su lekari proveravali reakciju pacijenta na svetlost pomoću sveće, dok danas postoje 2 vrste pupilometra – ručni i automatski.

Ručni pupilometar meri veličinu zenice metodom uporedne karte. Postoji nekoliko tipova, a najčešći je Haabova skala. U pitanju je niz stepenovanih popunjenih krugova na kliznom lenjiru.

Automatski pupilometar je prenosivi, ručni uređaj koji obezbeđuje pouzdano i objektivno određivanje veličine zenice, simetrije i reaktivnosti merenjem refleksa svetlosti zenice.

Ova vrsta pupilometra kontinuirano analizira zenicu tokom 5 sekundi. Putem specijalnog algoritma, koji se naziva Kvantitativni indeks pupilometrije (QPi), meri reaktivnost zenice i daje numeričku vrednost. Zahvaljujući tome eliminisana je varijabilnost i subjektivnost. Samim tim i rizik od pogrešnih rezultata koji se mogu javiti kod ručnog merenja. Ujedno, donosi viši nivo preciznosti, jer omogućava otkrivanje promena koje možda nisu vidljive golim okom.

Kada se koristi pupilometar u neurologiji?

Kao standard nege, svi kritično bolesni pacijenti zahtevaju rutinski neurološki pregled, uključujući procenu zenice. Precizna neurološka procena stanja zenica je imperativ za brzo otkrivanje promena koje mogu ukazivati na neurološko pogoršanje. Naime, pacijenti sa primarnim ili sekundarnim neurološkim inzultom su u riziku od razvoja hidrocefalusa, cerebralnog edema, povišenog intrakranijalnog pritiska (ICP) i hernijacije mozga.

Procena stanja zenica pomoću pupilometra je važna i za određivanje pristupa pacijentu i pružanje informacija o prognozi. U zavisnosti od statusa zenice, neurohirurzi donose odluku da li će primeniti konzervativnu terapiju ili hitnu hiruršku intervenciju.

Istraživanja pokazuju da pacijenti koji se podvrgnu hitnoj intervenciji nakon novog nalaza abnormalnosti zenice imaju veće šanse za oporavak. To znači da se pupilometar koristi i za određivanje efekta terapijskih intervencija.

Osim u odeljenju hitne pomoći, jedinici intenzivne nege i operacionoj sali, pupilometar se primenjuje i u drugim oblastima. Pre svega, u jedinici za negu posle anestezije i dijagnostičkim oblastima, kao što su interventna radiologija i jedinica za progresivnu negu.

Savremen model

NeuroLight pupilometar renomiranog proizvođača IDMED može se pohvaliti izuzetnim kvalitetom i preciznošću merenja od 0,1 mm. Upotreba je veoma jednostavna, a nema potrebe ni za kalibracijom. Poseduje neprozirne okulare za višekratnu upotrebu koji sprečavaju uticaj ambijentalnog svetla. Time je obezbeđena ušteda troškova upotrebe ovog uređaja.

Pupilometar

Kompaktan, ergonomski dizajn pruža udobnost pacijentu pri merenju.

NeuroLight pupilometar možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Medisal. Ovde vas čekaju i laringoskopi, bronhoskopi, kolposkopi, EKG aparati 12 kanalni i druga medicinska oprema svetski poznatih proizvođača.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).