EKG aparati

EKG aparati predstavljaju obaveznu medicinsku opremu za klinike i ordinacije. Koriste se za grafički zapis električne aktivnosti srca.

Srce je šuplji mišićni organ konusnog oblika koji se nalazi između pluća. Ima zadatak da snabdeva svaki deo tela potrebnom količinom krvi i hranjivih materija.

S obzirom da je uloga srca od vitalnog značaja, neophodno je da ono bude zdravo. Nažalost, statistika pokazuje sasvim drugačiju sliku. Iz godine u godinu raste broj pacijenata sa bolestima srca. Ne samo da one narušavaju kvalitet života, već mogu da dovedu i do smrtog ishoda.

EKG aparati

Imajući ovo u vidu veoma je važno na vreme otkriti bilo kakvu nepravilnost u radu srca. U tome ključnu ulogu ima EKG aparat.

EKG aparati imaju dugu istoriju

Da li ste znali da u srcu čoveka teče struja? U pitanju su naelektrisane čestice jona koje svojim kretanjem stvaraju elektromagnetno polje. Mali deo dolazi do kože, tako da se impulsi mogu izmeriiti. Prvi je došao na ideju da to i učini Alexander Muirhead.

Ovaj škotski naučnik je 1872. godine prikačio žice za zglobove pacijenta kako bi dobio srčani zapis. Njegovu ideju razvio je Britanac Augustus Waller. Tako je nastao prvi EKG aparat. Sastojao se od kapilarnog elektrometra fiksiranog na projektor. Trag od srčanog otkucaja projektovao se na fotografsku ploču.

Korak dalje u razvoju usledio je početkom 20. veka kada je holandski doktor Willem Einthoven upotrebio galvanometar za konstruisanje EKG uređaja. On je, ujedno, utvrdio jednačine za korigovanje talasa dobijenih od elektrometra kako bi se kompenzovala nepreciznost instrumenta.

Einthovenov rad je postavio temelje u razvoju savremenih EKG aparata.

Kada se koriste EKG aparati?

EKG aparati 12-kanalni prikazuju izvor odakle započinje svaki otkucaj srca, frekvenciju i ritam. Zbog toga imaju važnu ulogu u otkrivanju poremećaja srčanog ritma, kao i ishemije i infarkta miokarda.

Koriste se u dijagnostici angine pektoris, perikarditisa i sistemskih oboljenja srca. Zatim, u slučaju sumnje na plućnu emboliju i hipertrofiju. Kod pacijenata kojima je već postavljena dijagnoza primenjuju se za praćenje reakcije na prepisanu terapiju.

Sastavni su deo kardioloških, ali i pregleda opšte prakse. Naročito kod ljudi starijih od 40 godina. Takođe, obavezni su uređaj u pripremi pacijenta za operaciju pod totalnom anestezijom.

Kako rade EKG aparati?

Elektrokardiograf, kako se naziva EKG aparat, radi na zakonu fizike. Naime, u aparatu se između polova elektromagneta nalazi zategnuta žica. Na njenim krajevima su pozitivna i negativna elektroda. Ove elektrode se postavljaju na površinu tela.

U vremenu kontrakcije (depolarizacije) i opuštanja (repolarizacije) postoji potencijalna razlika između mesta na površini tela na koja su postavljene elektrode. Struja koja dospeva do elektroda se veštački pojačava u aparatu i prolazi između polova magneta. To dovodi do pomeranja žica i beleženja EKG zapisa.

12-kanalni EKG aparati imaju 10 elektroda. Postavljaju se na tačno određenim mestima na ekstremitetima i na grudi pacijenta. Merenje električne aktivnosti srca vrši se iz 12 različitih uglova („vodova”). Na taj način je obezbeđeno da depolarizacije srca bude zabaležena u svakom trenutku tokom srčanog ciklusa.

Dvanaestokanalni EKG aparati poslednje generacije su PC bazirani. To znači da omogućavaju rad preko računara i čuvanje podataka u bazi. Upravo te karakteristike imaju modeli kompanije ASPEL.

EKG aparati

Elektrokardiograf ASPEL ECG GREY vrši automatsko snimanje sa funkcijom čuvanja EKG signala sa svih 12 odvoda istovremeno. Pored mogućnosti čuvanja podataka, ima i opciju slanja mailom u odgovarajućem formatu, kao i pregleda direktno na drugi elektrokardiograf iz iste serije.

Ono što posebno izdvaja ovaj model jeste povezivanje ne samo preko kablovske LAN veze, već i bežično povezivanje sa mrežom preko Wi-Fi modema.

ASPEL ECG GREY 12-kanalne EKG aparati čekaju vas u kompaniji Medisal. U našoj bogatoj ponudi možete pronaći i najsavremenije respiratore, fetal monitore, aparate za reanimaciju beba i drugu medicinsku opremu poznatih proizvođača.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).