Respiratori

Respiratori

Respiratori su najznačajnija medicinska oprema za disanje.

Kiseonik je glavni izvor energije za rad mozga i svih organa u telu. Zato je neophodno da se organizam putem krvotoka snabdeva dovoljnom količinom kiseonika kako ne bi došlo do propadanja stanica.

Međutim, u određenim patološkim stanjima, čovek nije u mogućnosti sam da obavlja funkciju disanja. Tada na scenu stupaju respiratori.

Respiratori

Ovi mehanički ventilatori su dizajnirani tako da pumpaju vazduh u pluća i iz njih, kako bi omogućili nesmetan rad pluća pacijentu koji fizički ne može da diše. Odatle i naziv čelična pluća. Mehanička ventilacije se izvodi sve dok bolesnik ne uspostavi sopstveno disanje bez dodatne pomoći.

Respiratori – istorija

Još je rimski doktor Galen u 2. veku opisao mehaničku ventalicuju. Ipak, respiratori su nastali tek u 20. veku.

George Poe, prvi je primenio respiraciju na psima uspevši nakon gušenja da ih vrati u život. A 20 godina kasnije napravljeni su prvi respiratori.

Već sredinom prošlog veka njihova upotreba je komercijalizovana. Tzv. “gvozdena pluća” su uspešno korišćena kao respiratorna potpora tokom polio epidemije (dečije paralize) koja je vladala u tom periodu. Pacijent se smeštao u posebnu metalnu cev, gde se udisajni ciklus stvarao vakumom oko bolesnika, čime se vazduh uvlačio u njegova pluća. Prekid vakuma omogućavao je izdisaj.

Ovi prvi medicinski aparati i oprema za disanje nisu imali mnogo funkcija, pa nije mogla da se izvodi kvalitetna nega. Postojala je velika opasnost i od aspiracije i kožnih oštećenja. Uspostavljanjem osnovnih principa savremene mehaničke ventilacije, a to je zaštita i kontrola disajnih puteva i izbegavanje visoke koncentracije udahnutog kiseonika, razvili su se savremeni respiratori.

Danas, oni predstavljaju prave savremene računare koji se mogu podesiti individualno prema svakom pacijentu.

Respiratori – podela

Respiratori

Respiracija može biti kratkotrajna.Obično se primenjuje u bolničkoj nezi, tokom i posle operacije. Za razliku od nje dugotrajna respiracija se koristi kod pacijenata više meseci ili godina, pa čak i do kraja života.

Savremeni respiratori dolaze u više modela i vrsta, a osnovna podela je na:

Transportne respiratore koji su malih dimenzija i kompaktni zbog mobilnosti,

Respiratore za intenzivnu negu koji pružaju veću kontrolu nad različitim parametrima. Mnogi sadrže i grafiku za pružanje vizuelnih povratnih informacija o svakom dahu,

Neonatalni respiratori koji su specijalno dizanirani tako da mogu da isporuče manji, precizniji volumen i pritisak koji su potrebni za ventilaciju novorođenčad,

Pozitivni ventilatori pritiska vazduha (PAP) koji se koriste za neinvazivnu ventilaciju. Koriste se često kod kućnih lečenja hroničnih bolesti kao što su apneja i hronična opstruktivna bolest pluća.

Moderni respiratori omogućuju stalni monitoring

Respiratori

Današnji respiratori imaju mogućnost podešavanja različitih parametara zavisno od potrebe pacijenta. Najčešće su frekvencija i volumen disanja, volumen dubokog udaha, frekvencija respiracije, postotak kiseonika, PEEP/ CPAP, odnosno pozitivan pritisak na kraju ekspirijuma i kontinuirani pozitivni pritisak u disajnim putevima.

Zadane vrednosti se prikazuju brojčano i grafički i prikazane su na ekranu respiratora. Na taj način omogućeno je da lekari neprestano prate stanje pacijenta.

Kompanija Medisal u svojoj ponudi ima respiratore kako za odrasle tako i za decu i novorođenčad.

Reč je o savremenoj tehnologiji vrhunskog kvaliteta koja je jednostavna za rukovanje. Svaki od njih ima TFT LCD displej sa ekranom osetljivim na dodir. Pružaju sveobuhvatni monitoring mehanike pluća i prikaz parametara za procenu terapije.

Ovi respiratori nude mogućnost integrisananog Flow senzora i nadogradnje na EtCO2 i SpO2.

 

Podelite sadržaj
  •  
  •  
  •   
  • 4
  •  

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Скочи на траку са алаткама