Medicinski aparati i oprema za sve zdravstvene ustanove

Medicinski aparati i oprema za sve zdravstvene ustanove

Medicinski aparati i oprema predstavljaju svaki instrument, aparat, uređaj, materijal ili drugi predmet, uključujući i softver koji je potreban za njegovu namenu.

Oni se koriste za dijagnozu, prevenciju, nadgledanje, lečenje ili ublažavanje bolesti.

Medicinski aparati i oprema se nalaze u svakoj zdravstvenoj ustanovi, bez obzira da li je reč o malim ordinacijama ili velikim kliničkim centrima.

Medicinski aparati i oprema

U cilju pružanja sveobuhvatnog tretmana pacijentima, određena medicinska oprema je ključna za rad. Takođe, veoma su bitne obuke zaposlenih kako bi rukovanje bilo pravilno, a samim tim i dobijeni podaci.

Kompanija Medisal vam skreće pažnju koji su to medicinski aparati i oprema neophodni svakoj zdravstvenoj ustanovi.

Medicinski aparati i oprema za disanje

U savremenoj medicini, glavni medicinski aparati i oprema za disanje jesu respiratori, odnosno medicinski ventilatori.

To je mašina dizajnirana tako da pumpa vazduh u pluća i iz njih, kako bi omogućila nesmetan rad pluća pacijentu koji fizički ne može da diše. Odatle i naziv čelična pluća.

Mogu biti neinvazivni za pacijente kojima je potreban ventilator samo tokom spavanja i odmora i invazivni koji zahtevaju intubaciju prilikomk dugotrajne ventilacije.

Medicinski aparati i oprema

Kompjuterizovani respiratori mogu da spreče i leče respiratorne probleme, ublaže razne komplikacije, kao i da spasu i produže život pacijenata. Uglavnom se koriste u medicini intenzivne nege, kućnoj nezi, hitnoj medicini (kao samostalna jedinica) i u anesteziji (kao komponenta mašine za anesteziju).

Kompanija Medisal u svojoj ponudi ima respiratore kako za odrasle tako i za decu i novorođenčad. Reč je o savremenoj tehnologiji vrhunskog kvaliteta koja je jednostavna za rukovanje.

Svaki od njih ima TFT LCD displej sa ekranom osetljivim na dodir. Pružaju sveobuhvatni monitoring mehanike pluća i prikaz parametara za procenu terapije. Ovi respiratori nude mogućnost integrisananog Flow senzora i nadogradnje na EtCO2 i SpO2.

Medicinski aparati i oprema za praćenje kiseonika

Pulsni oksimetar je uređaj za praćenje količine kiseonika u telu.

Vrednost zasićenosti krvi kiseonikom je pokazatelj trenutnog stanja organizma. Kod zdravih ljudi, ona iznosi oko 94 do 98 odsto. S obzirom da može da ukaže na određene probleme pulsni oksimetar je veoma značajan u urgentnim stanjima usled promena rada srce ili disanja.

Takođe, značajna je njihova upotreba kod hroničnih bolesti poput kardiovaskularne, opstruktivne bolesti pluća, bronhijalne astme, laringitisa, oštećenja kapilara na donjim ekstremitetima zbog dijabetesa, kao i kod određenih strahova i poremećaja spavanja koji su praćeni povremenim prestankom disanja.

Medicinski aparati i oprema

Danas postoje različiti tipovi. Trenutni pulsni oksimetar služe za trenutno praćenje bez snimanja, dok monitoring omogućava snimanje u memoriji uređaja što je značajno kod praćena bolesti.

Defibrilatori

U određenim medicinskim situacijama dolazi do prekida u normalnom radu srca. Tada se koristi defibrilatori.

Ovaj elektromedicinski uređaj preko spoljašnjih ili unutrašnjih elektroda, odnosno pedala ili papučica sprovodi električni udar kojim normalizuje rad srca. Koristi se kao sredstvo prve pomoći kod srčanog udara i drugih poremećaja ritma – srčane aritmije, fibrilacije srčanih komora i tahikardije.

Defibrilatori mogu biti monofazni i bifazni. Kod monofaznih defibrilatora struja teče u jednom smeru, tj. iz jedne elektrode u drugu. Kod bifaznih defibrilatora struja teče najprije u jednom, a zatim u drugom smeru. Ova vrsta koristi manji nivo energije, pa se pretpostavlja da će i sama oštećenja srčanog mišića biti manja.

Savremena medicina često koristi prenosne defibrilatore. Oni su postali sastavni deo opreme ekipa hitne pomoći i vatrogasaca, a srećemo ih i na aerodromima, u helikopterima, avionima…

Kompanija Medisal je zastupnik velikog broja renomiranih svetskih proizvođača medicinske opreme za sve zdravstvene ustanove.

Podelite sadržaj
  •  
  •  
  •   
  • 1
  •  

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Скочи на траку са алаткама