Fetal monitori

Fetal monitori, tj. CTG aparati su specijalni uređaji za praćenje trudnoće. Tačnije, njima se prate otkucaji srca fetusa i kontrakcije materice tokom trudnoće i porođaja.

Fetalni srčani tonovi opisani su još pre 350 godina. Pre otprilike 200 godina započela je upotreba stetoskopa, te su se srčani tonovi ploda slušali pomoću stetoskopa naslanjanjem na trbuh trudnice.

Sa napretkom nauke i tehnike stvoreni su posebni uređaji za to. Razvili su ih sredinom 20. veka Edward Hon, Roberto Caldeyro-Barcia i Konrad Hammacher. Dok su se prvi komercijalni fetal monitori pojavili 1968. godine. Od tada su postali obavezna medicinska oprema za klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Kada se koriste fetal monitori?

Opšte je prihvaćeno mišljenje da se CTG aparati za praćenje trudnoće koriste od 28. nedelje trudnoće. Odnosno, u poslednjem tromesečju trudnoće. U terminu porođaja pregled se radi jednom dnevno, dok kod visokorizičnih trudnoća i 3 puta dnevno.

Fetal monitori

Fetal monitori su obavezni kod blizanačkih trudnoća i kod rizičnih trudnoća. Zatim, kada je primećeno da su bebini pokreti usporeni, slabiji ili neredovni ili kada je beba manja od normalnih dimenzija. Takođe, u slučaju da je ultrazvukom utvrđeno da nema dovoljno plodove vode ili postoji sumnja da posteljica ometa normalan dotok krvi do bebe.

Neophodni su kod starijih prvorotki i žena koje su dugo lečene od steriliteta. Predstavljaju važnu meru prevencije za trudnice koje boluju od dijabetesa, srčanih bolesti, kao i onih koje imaju povišen krvni pritisak.

Ukoliko je potrebno, CTG uređaji se koriste i tokom porođaja. Najčešće nakon date epiduralne anestezija i u slučaju neobičnog položaja bebe. Imaju važnu ulogu pri prevremenom porođaju ili kašnjenju porođaja, tj. kada 24 sata nakon pucanja vodenjaka nije započet porođaj. Radi bezbednosti primenjuju se i kod trudnica koje su prethodno imale vaginalno krvarenje, neku infekciju ili imaju visoku temperaturu.

Šta pokazuju fetal monitori?

Praćenje otkucaja srca fetusa se koristi za proveru brzine i ritma otkucaja srca. Pri čemu se traži bilo kakvo povećanje ili smanjenje otkucaja bebinog srca. Ujedno, proverava se koliko se puls bebe menja.

Prosečna srčana frekvencija fetusa je između 110 i 160 otkucaja u minuti. Otkucaji srca fetusa se mogu promeniti kako beba reaguje na uslove u materici.

Normalan CTG nalaz pokazuje redovne otkucaje srca bebe i nošenje sa kontrakcijama materice. S druge strane, abnormalni fetalni otkucaji srca mogu značiti da beba ne dobija dovoljno kiseonika ili da postoje drugi problemi. Nenormalan obrazac može značiti da je potreban hitan carski rez.

Kako rade fetal monitori?

CTG aparati koriste ultrazvučne talase sa doplerom. U pitanju su talasi visoke frekvencije koje emituju 2 sonde postavljene na stomak majke. Jedna registruje srčanu aktivnost ploda, te omogućava praćenje varijacija. Druga sonda beleži aktivnost mišića materice čime je obezbeđeno otkrivanje nepravilnosti periodičnih kontrakcija mišića.

Fetal monitori

Ultrazvučni talasi se odbijaju o različite strukture u telu i kao ehoi vraćaju u sonde. Kako su one povezane za monitor dobija se jasni prikaz u realnom vremenu. Rezultati se u vidu grafikona direktno štampaju.

Moderni fetal monitori dolaze sa nizom savremenih funkcija, uključujući i mogućnost internet povezivanja i čuvanja više sati snimljenog materijala.

Fetal monitore, kao i druge medicinske aparate i opremu, možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Medisal.

 

 

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).