Inhalatori

Inhalatori su medicinski uređaji koji se koristi za unošenje lekova u pluća putem disanja. Oni koriste kiseonik, komprimovani vazduh ili ultrazvučnu snagu da fiziološki rastvor i/ili tečni lek pretvore u male aerosolne kapljice. Aerosoli direktno dospevaju u sve delove respiratornog trakta. To pruža mogućnost ciljanog medicinskog tretmana.

Istorija inhalatora je veoma duga. Ideja o nastanku je zasnovana na drevnim tradicionalnim lekovima koji su uključivali upotrebu aromatičnih i lekovitih para. Prvi model konstruisao je John Mudge 1778. godine. Sastojao se iz šolje od kalaja sa rupom kroz koju je pričvršćivana fleksibilna cev. Korišćen je za lečenje kašlja udisajem opijuma.

U narednom veku inhalatori se dobili značajan razvoj. Ne samo da su imali bolje dodatke, već je proširena i upotrebe rastvora. Oni su uključivali amonijak, hlor, jod, katran, terpentin i brojne druge u kombinacijama.

Kada se koriste inhalatori?

Pomoću inhalatora vrši se vlaženje sluzokože disajnih puteva, šire se disajni putevi i razređuje sekret.

Inhalatori

Na taj način je olakšano izbacivanje sekreta i olakšano iskašljavanje. Zbog toga su ovi aparati nezamenjivi kod svih respiratornih smetnji. Posebno u slučajevima gde je iskašljavanje naporno i isrcpljujuće zbog gustog sekreta, kao kod jakih prehlada i teškog produktivnog kašlja.

Inhalatori su obavezni u terapiji alergijskog rinitisa, laringotraheitisa, astme, bronhitisa. Takođe su veoma učinkoviti i kod ozbiljnih respiratornih oboljenja, kao što je upala pluća, cistična fibroza i hronična opstruktivna bolest pluća.

Prednosti upotrebe inhalatora

Unošenjem leka putem krvi ili oralno on deluje sistematski. Odnosno, dolazi do „rasipanja“ po celom organizmu. Samim tim postoji rizik od njegovog neželjenog dejstva po druge organe van disajnog sistema.

Sa druge strane, putem inhalacije lek ciljano deluje tačno tamo gde treba. Time je omogućena ne samo bolja iskorišćenost leka, već i brži učinak. Ujedno, primenjuje se manja doza leka, te nema opasnosti od negativnih nuspojava.

Još jedna prednost koja se navodi jeste činjenica da su inhalatori pogodni i za decu. Zapravo, mogu se koristiti već od 6. meseca života.

Inhalatori

U inhalator se stavlja lek isključivo po upustvu lekara. To mogu biti antibiotici, kortikosteroidi, bronhodilatatori ili bilo koji drugi lek u tečnom stanju. Posuda za lek je putem cevi povezana sa nastavkom za usta ili maskom za lice preko koje se vrši udisanje.

Upotreba je veoma jednostavna. Udisanje je kroz usta, a pre svakog izdaha treba zadržati dah par sekundi. Da bi disajni putevi bili slobodni glava ne sme biti savijena.

Nakon upotrebe potrebno je sve delove inhalatora oprati toplom vodom i ostaviti da se osuše. Preporučuje se pranje blagim deterdžentom jednom nedeljno kako bi se sprečilo zadržavanje leka i stvaranje vlage.

Moderni inhalatori za kućnu upotrebu

Na tržištu danas postoje brojni modeli inhalatora. Među njima posebno se izdvaja NEPLUS.

Ovaj džepni inhalator radi bez cevi i bez kabla, te spada u prenosive modele. Karakteriše ga mala težina, te je pogodan za nošenje gde god krenete.

Sa svojom inovativnom super mesh tehnologijom, koja proizvodi stabilne i fine čestice lekova, obezbeđuje njihovo efikasno taloženje u respiratornom traktu. Dok bešumni rad i niska potrošnja energije pružaju veći ugođaj pri upotrebi. Dodatna prednost jeste mogućnost upotrebe pod uglom od 75°, te je namenjen i ležećim pacijentima.

NEPLUS inhalator kombinuje praktičnost sa efikasnošću. Dolazi u jedinstvenom šarenom dizajnu, koji je privlačan i mališanima.

Kompanija Medisal je zvanični distributer medicinske opreme svetski poznatih proizvođača. Pored NEPLUS inhalatora, kod nas možete pronaći i jonizatore vazduha, koncentratore kiseonika, pulsne oksimetre, kao i najbolju medicinsku opremu za klinike.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).