Pulsni oksimetar

Pulsni oksimetar je mali dijagnostički aparat, koji na neinvazivan način meri saturaciju kiseonika u krvi tj. zasićenje hemoglobina kiseonikom u arteriskoj krvi (SpO2) i rad srca (puls).

Preteču pulsnog oksimetra razvio je nemački lekar Karl Matthes 1935. godine. Bio je to dvotalasni merač zasićenja O2 sa crvenim i zelenim filterima. Polazeći od Karlovog izuma Glenn Allan Millikan je 40-ih godina konstruisao prvi model koji je postavljan na uvo. Ubrzo je njegovom uređaju Earl Wood dodao kapsulu za pritisak da bi istisnuo krv iz uva. Na taj način je dobijana apsolutna vrednost zasićenja kiseonika.

S obzirom da je ovaj koncept rada bio težak za implementaciju u narednim godinama nastavljeno je usavršavanje. Pulsni oksimetar, kakav danas poznajemo, stvorili su 1972. japanski bioinženjeri Takuo Aoyagi i Michio Kishi. Radio je na principu apsorpcije crvene i infracrvene svetlosti pulsirajućih komponenti na mestu merenja. Posle 3 godine uređaj je prvi put primenjen od strane hirurga Susuma Nakajime.

U početku, pulsni oksimetar je korišćen isključivo u operacionoj sali. Već u narednoj deceniji našao je široku primenu u bolnici – od intenzivne nege, pa do ordinacija, dok se danas ova medicinska oprema sreće i kućnoj, sportskoj i rekreacijskoj upotrebi.

Za šta se koristi pulsni oksimetar?

Pulsni oksimetar pokazuje procenat hemoglobina u arterijskoj krvi koja je napunjena kiseonikom. Zbog toga ima važnu ulogu u proceni respiratorne funkcije. Zahvaljujući njemu može se rano otkriti hipoksija, tj. stanje smanjene količine kiseonika u ćelijama i tkivima.

Tokom kontinuiranog monitoringa pulsni oksimetar se koristi za praćenje kritično obolelih i povređenih pacijenta, kao i pacijenata sa nestabilnom plućnom funkcijom. Zatim, za praćenje nivoa kiseonika tokom ili posle hirurških procedura koje zahtevaju sedaciju, tokom hemodijalize, praćenja apneje u snu, kao i kod dijagnostičkih procedura koje se izvode uz sedaciju.

Pulsni oksimetar

Neophodan je za proveru da li je pacijentu potrebna dodatna terapija kiseonikom i da li je primenjena terapija kiseonikom efikasna.

Naročito je značajan za pacijente sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, astmom, upalom pluća, rakom pluća, ali i anemijom i srčanim bolestima. Takođe, preporučuje se pušačima, ljudima koji su izloženi zagađenju u radnom okruženju i sportistima. Mada ga mogu koristiti i svi koji žele redovno da kontrolišu svoje zdravstveno stanje.

Kako radi pulsni oksimetar?

Pulsni oksimetar koristi elektronski procesor i par malih dioda koje emituju svetlost (LED) okrenute prema fotodiodi kroz deo tela pacijenta, obično vrh prsta ili ušnu resicu. Jedna LED dioda je crvena, sa talasnom dužinom od 660 nm, a druga je infracrvena sa talasnom dužinom od 940 nm.

Apsorpcija svetlosti na ovim talasnim dužinama značajno se razlikuje između krvi napunjene kiseonikom i krvi kojoj nedostaje kiseonik. Oksigenisani hemoglobin apsorbuje više infracrvene svetlosti i propušta više crvene svetlosti. Deoksigenisani hemoglobin omogućava da više infracrvene svetlosti prođe i apsorbuje više crvene svetlosti.

Procesor meri promenu apsorpcije tokom srčanog ciklusa, a rezultati se prikazuju na malom ekranu. Normalne vrednosti saturacije kiseonika iznose između 94% i 99%. Niže vrednosti ukazuju na određene bolesti, te je neophodna poseta lekaru.

Pulsni oksimetar je jednostavan za upotrebu. Ne zahteva stručno medicinsko znanje, a rezultati se očitavaju momentalno. Pri čemu je zagarantovana visoka preciznost.

Pulsni oksimetar

Kompanija Medisal je regionalni distributer medicinskih aparata i opreme. U našoj ponudi možete pronaći i pulsni oksimetar poslednje generacije. Dolazi sa ekranom u boji, podesivim u četiri smera. Radi na standardne AAA baterije, obezbeđujući neprekidno 20 sati, dok funkcija automatskog isključivanje kada se signal ne pojavi za 8 s dodatno štedi energiju.

Uređaj karakteriše lagana forma i male dimenzije te ga možete svugde poneti sa sobom.

U asortimanu kompanije Medisal nalazi se vrhunska oprema za bolnice, kao što su respiratori Eve, EKG aparati 12-kanalni, monitori za pacijente

 

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).