Jonizator vazduha

Jonizator vazduha je uređaj koji emituje negativne jone koji privlače i eliminišu štetne čestice iz vazduha. Na taj način vrše prečišćavanje vazduha.

Iako spadaju u moderne uređaje, imaju dugu istoriju. Započela je 40-ih godina kada je američka vojska razvila prve „kolektivne zaštitne filtere”, tj. HEPA filtere. Bili su namenjeni za zaštitu vojnika od radioaktivnih hemijskih agenasa. Nakon Drugog svetskog rata značaj ovih filetara u širokoj upotrebi je vrlo brzo uočen, te su komercijalizovani.

Povećanje upotrebe uticalo je na razvoj novih filtera, kao i otkriće benefita negativnih jona po zdravlje čoveka. To je dovelo i do konstruisanja prvog samostalnog uređaja za prečišćavanje vazduha.

Zašto je neophodan jonizator vazduha?

Svi smo svesni velikog zagađenja vazduha spolja, ali malo ko zna da je i vazduh u zatvorenim prostorijama veoma zagađen. Istraživanja pokazuju da je koncentracija pojedinih zagađivača vazduha 2 do 5 puta veća u zatvorenom nego u prirodi. Razlog za to leži u nedostatku ventilacije, direktne sunčeve svetlosti i izolaciji.

Verovali ili ne, jedan kubni metar vazduha unutra može sadržati i do 15.000 čestica virusa. Problem dodatno predstavlja činjenica da bilo koja osoba može da unese virus u prostor, čak i da toga nije svesna.

Prašina je, takođe, jedan od čestih zagađivača vazduha u enterijeru. Uz nju dolazi i grinje. Da li ste znali da svaka grinja dnevno stvara 20 zrna izmeta koja završe u vazduhu? Zatim i u našim plućima, dovodeći do problema.

Ne treba zanemariti ni druge zagađivače i mikro čestice, kao što su polen, vlaga, buđ, pa i ljuspice kože i životinjske dlake.

Kako radi jonizator vazduha?

Jonizator vazduha proizvodi negativne jone koji menjaju polarnost čestica u vazduhu uzrokujući međusobno magnetno privlačenje. Naime, ovi joni se vezuju za štetne čestice koje su pozitivno naelektrisane.

Jonizator vazduha

 

Spajanjem masa čestica postaje teža, te ne mogu više da lebde u vazduhu, već padaju na najbližu površinu. Time je omogućeno njihovo prikupljanje tako da vazduh postaje čistiji.

Osim procesa jonizacije, ima i funkciju ventilatora. To znači da omogućava stalno strujanje vazduha, uklanjajući i lebdeće čestice. Zahvaljujući ovoj karakteristici jonizator vazduha je pogodan za prostorije u kojima boravi više ljudi, kao i one u kojima svakog dana cirkuliše veliki broj ljudi. Posebno se prepočuju za bolnice, ordinacije, škole, vrtiće, teretane, ugostiteljske objekte, ali i u kućnom okruženju osoba sa slabim imunološkim sistemom.

Za razliku od drugih prečišćivača, jonizator vazduha ima sposobnost da ukloni i čestice od 0,01 mikrona. Zbog toga preventivno deluje u sprečavanju respiratornih i srčanih tegoba, naročito kod pacijenata sa ovim zdravstvenim problemima. Smanjuje i rizik od pojave alergija. Dok ublažava tegobe hroničnih bolesti.

Negativni joni su, zapravo, efikasni po zdravlje svih ljudi. Oni povećavaju protok kiseonika u krvi, što doprinosi regulaciji krvnog pritiska i srčane frekvencije, snižavanju nivoa histamina i poboljšanju imuniteta organizma.

Koji je najbolji jonizator vazduha?

TEKNOMAR jonizator vazduha predstavlja najnoviju generaciju uređaja. Koristi najnapredniju tehnologiju za prečišćavanje vazduha, eliminišući više od 96 odsto štetnih čestica već u prvom satu rada.

Poseduje i dodatne elemente prečišćavanja. HEPA filter pokuplja jonizovane čestice. UV lampa uništava mikrobe, viruse i uklanja vlagu. Dok filter sa aktivnim ugljem otklanja hemijska zagušljiva isparenja.

TEKNOMAR jonizator vazduha možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Medisal. Ovde vas čekaju i automatski defibrilatori, koncentratori kiseonika, holteri EKG-a, holteri pritiska i druga medicinska oprema.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).