Obuke zaposlenih za korišćenje medicinskih uređaja

Obuke zaposlenih za korišćenje medicinskih uređaja

Obuke zaposlenih su obavezni deo nabavke svakog medicinskog uređaja.

Direktiva EU za registraciju medicinskih uređaja definiše medicinski uređaj kao: “Bilo koji instrument, aparat, uređaj, materijal ili drugi predmet, uključujući i softver koji je potreban za njegovu namenu. On se koristi bilo sam ili u kombinaciji za dijagnozu, prevenciju, nadgledanje, lečenje ili ublažavanje bolesti. Namenjeni su i u procesu ublažavanja hendikepa i anatomskih i fizioloških procesa.”

Da bi oni pružali ispravne podatke, bitno je pravilno rukovanje od strane ovlašćenih lica. Zato su obuke zaposlenih, baš kao i hitan servis medicinskih uređaja bitni u svakoj medicinskoj ustanovi. Počev od malih ordinacija, preko poliklinika, pa do velikih kliničkih centara.

Obuke zaposlenih

Jer, medicinska oprema i uređaji, ma kako jednostavnog dizajna, imaju pozitivan uticaj na lečenje samo ako pružaju sliku stvarnog zdravstvenog stanja pacijenata.

Zašto su obuke zaposlenih potrebne?

Profesionalci u zdravstvu i socijalnoj zaštiti lično su odgovorni kada koriste medicinski uređaj.

Naime, pojedinac koji ne koristi uređaj na način za koji je namenjen ili ga koristi protivno uputstvu proizvođača lično odgovara za nastale posledice.

To znači da se mora obezbediti da svaki rukovalac medicinske opreme bude obučen i kompetentan za upotrebu bilo kog medicinskog uređaja u skladu sa zahtevima položaja.

Potrebno je da održava tekuće podatka kako bi se potvrdio status obuke i da postupa u skladu sa profesionalnim kodeksima ponašanja, uključujući i neradnu opremu za koju nije prošao obuku.

Menadžeri zdravstvenih ustanova su dužni da obezbede potrebne obuke zaposlenih, kao i da na mesečnom nivou ažuriraju evidenciju o obuci opreme.

Dobar program obuke zaposlenih je od suštinskog značaja za sprečavanje medicinskih grešaka

Obuke zaposlenih

Tehnološke inovacije ne samo da povećavaju negu pacijenta već pomažu i u poboljšanju efikasnosti zdravstvenih radnika. Ako vaše osoblje nije dobro obučeno ili nema osnovnog razumevanja za upotrebu uređaja, rizik od povreda pacijenta se povećava.

Zato obuke zaposlenih pored neophodnih znanja za pravilno rukovanje medicinskom opremom, moraju da obuhvate i smernice za njeno odlaganje nakon obavljenog posla. Takođe, osoblje prolazi i obuku zaštite na radu, pošto radi sa vrlo zahtevnom i osetljivom opremom.

Šta obuhvataju obuke zaposlenih?

Prema regulativi svaki proizvođač mora da utvrdi procedure za obuku i da osigura da se obavlja u skladu sa adekvatno zadatom odgovornošću. Tom prilikom osoblje će biti upoznato i sa nedostacima uređaja sa kojima se može sretati u radu. Oni najčešće nastaju zbog nepravilnog obavljanja njihovih specifičnih poslova.

Da su obuke zaposlenih veoma značajne govori i podatak da su obuhvaćene standardom za poslovanje. Upravo ove standarde poseduje kompanija Medisal čime garantuje ne samo kvalitet medicinskih uređaja, već i obuke zaposlenih za njih.

Obuke zaposlenih

Obuku obavlja interni ili eksterni trener koji je kvalifikovan prema obrazovanju ili iskustvu.

Ona se zasniva na demonstraciji koja predstavlja kratki uvod u osnovna upustva rukovanja.

Drugi deo obuhvata praktičnu primenu i vežbanje polaznika kako bi bili spremni da se suoče sa izazovima na koje mogu da naiđu kada počnu da koriste uređaj.

Medisal je vodeća kompanija u regionu za uvoz i servis različitih medicinskih uređaja. Uz svaki kupljeni uređaj obezbeđena je besplatna obuka od strane stručnih lica.

Podelite sadržaj
  •  
  •  
  •   
  • 2
  •  

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Скочи на траку са алаткама