Višemesne hiperbarične komore

Višemesne hiperbarične komore

Višemesne hiperbarične komore jesu složena medicinska oprema koja osigurava ljudima boravak u sredini povišenog pritiska u odnosu na normalni atmosferski pritisak od 1 bar-a.

Svi znamo da žive ćelije zavise od kiseonika. On je neophodan za odvijanje svih životnih procesa. Pa zbog toga stručnjaci ističu da je uzrok ili posledica najvećeg broja bolesti upravo smanjenje ili prestanak transporta tog elementa do određenih ćelija organizma. Nakon toga dolazi do njihovog odumiranja i razvoja različitih oboljenja.

Blagovremena primena kiseonika pod pritiskom (HBO) sprečava ostećenje ćelije i organizma u celini izazvanog nedostatkom kiseonika i dovodi do izlečenja, regeneracije i potpunog oporavka organizma ako je oštećenje već nastalo.

Firma Medisal vam ukazuje na značaj upotrebe višemesne hiperbarične komore.

Šta su višemesne hiperbarične komore?

Višemesne hiperbarične komore namenjene su za lečenje dve ili više osoba. Izgledaju poput vagona sa sedištima levo i desno. Za razliku od drugih vrsta u njima se pacijenti mogu smestiti u ležećem, poluležećem ili sedećem položaju. Sastoje se iz nekoliko delova. Tako da nesmetano mogu da uđu pacijenti, medicinsko osoblje koje prati proces, kao i lekovi i potrebni medicinski aparati i oprema.

Zbog prostanosti, višemesne hiperbarične komore nisu predviđene samo za terapije već i za obavljanje operacija u uslovima hiperbarične oksigenacije.

Višemesne hiperbarične komore

U unutrašnjosti, osobe putem maski udišu 100 odsto kiseonik pod povišenim pritiskom. U ovim komorama se lečenje može obavljati na apsolutnom pritisku unutrašnje sredine do 6 bar-a.

Pored višemesne hiperbarične komore, postoje i jednomesne namenjene samo jednom pacijentu koji je u potpunosti izložen kiseoniku, odnosno udiše i “kupa” se u njemu.

Takođe, postoje i hibridne hiperbarične komore koje su u stvari jednomesne, s tom razlikom što umesto 100 odsto kiseonika pacijent preko maske udiše vazduh pod pritiskom.

Višemesne hiperbarične komore u Srbiji

Hiperbarične komore i zdravlje čoveka ima veliku vezu još od 17. veka. Prvi uređaj ovog tipa je konstrisan 1837. godine.

Vek kasnije i Kraljevina Jugoslavija je dobila prvu hiperbaričnu komoru. Na žalost, ona sve do početka rata nije puštena u rad. Tek 50-ih godina kreće upotreba hiperbarične oksigenacije i uvode se specijalizacije iz pomorske ili podvodne i hiperbarične medicine.

Možemo reći da se hiperbarična medicina u našoj zemlji razvija uporedo sa ostatkom Evrope. Međutim, tek poslednjih godina višemesne hiperbarične komore su dobile značajnu ulogu i počinje njihova šira upotreba u Srbiji.

Šta leče hiperbarične komore?

Višemesne hiperbarične komore imaju veliku ulogu u svim situacijama gde postoji hipoksija, odnosno nedostatak kiseonika u tkivima. Pokazale su odlične rezultate kod komplikacija od dijabetesa, infekcija mekih tkiva, neuroloških oboljenja, venskih rana. Zatim, problema sa cirkulacijom, ciroze jetre, angine pektoris, akutne psorijaze, vrtoglavica, glavobolja i migrena, pa čak i kod multiple skleroze i autizma kod dece.

Višemesne hiperbarične komore

Hiperbarične komore spašavaju živote kada dođe do trovanja ugljen-monoksidom, gasne gangrene, arterijske gasne embolije i dekompresione bolesti kod ronilaca.

Firma Medisal u svojoj ponudi opreme ima višemesne hiperbarične komore. Opemeljene su led osvetljenjem, softverom za elektronsku kontrolu, sistemom za klimatizaciju, kontrolu temperature i vlažnosti i tasterima za poziv osoblja. Što je najbitnije naše višemesne hiperbarične komore kompletno su PED sertifikovane, dok je protivpožarni sistem u skladu sa regulativom NFPA 99.

Podelite sadržaj
  •  
  •  
  •   
  • 1
  •  

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Скочи на траку са алаткама