Detektor vena

Detektor vena je medicinski uređaj koji projektuje sliku pacijentovih vena u realnom vremenu na površinu kože. Na taj način pomaže lekarima i medicinskim tehničarima da precizno lociraju vene, olakšavajući im donošenje odluka i obavljanje procedura.

Prvi model je razvio Herbert Zeman 1995. godine. Pet godina kasnije naišao je na široku zdravstvenu upotrebu. Vremenom, kako je napredovala nauka, i tehnologija na kojoj se zasniva uređaj za vizualizaciju vena je usavršavana.

Kako funkcioniše detektor vena?

Detektor vena se popularno naziva infracrveni pregledač vena, laserski tragač vena, pa i osvetljivač vena. Upravo ti nazivi ukazuju na princip rada. Naime, uređaj za vizuelizaciju vena koristi visokofrekventno infracrveno svetlo. Ova svetlost u krvnim sudovima apsorbuje hemoglobin. Dok se u preostalim tkivima odražava tako da omogućava snimanje vaskularnog uzorka ispod kože.

Snimljena slika se zatim obrađuje i projektuje na kožu pacijenta tako da zdravstveni radnici mogu da vide vene, zaliske i bifurkacije koje nisu vidljive golim okom. To dovodi do bolje informisanih odluka o proceni lokacije, poboljšanog postavljanja igle/katetera i poboljšane nege pacijenata.

Detektor vena

Zahvaljujući detektoru vena preciznost obavljanja procedure je na najvišem nivou. Odnosno, tehnologija pronalaženja vena povećava šanse za uspešan pristup veni pri prvom pokušaju. Istraživanja pokazuju da je stopa uspeha iz prvog pokušaja porasla na 92%. Samim tim je smanjena nelagodnost kod pacijenata i potreba za višestrukim ubacivanjem igle.

Poboljšana je, takođe, bezbednost pacijenata. Pomoću detektora vena smanjuje se rizik od komplikacija, kao što su ekstravazacija ili formiranje hematoma, jer zdravstveni radnicima mogu tačno da identifikuju najpogodnije vene za kaniliranje.

Ne treba zanemariti ni uštedu vremena i troškova. Omogućujući bržu i precizniju vizualizaciju vena, detektor vena doprinosi poboljšanoj efikasnosti toka posla, smanjujući vreme procedure i povezane troškove.

Upotreba detektora vena

Osim pri venepunkciji i intravenskom umetanju katetera, detektor vena ima široku primenu u medicini. Koristi se i za pronalaženje odgovarajuće vene za transfuziju krvi i intravensko davanje lekova.

Važnu ulogu ima i u dijalizi i hitnim slučajevima koji zahtevaju brzu i preciznu identifikaciju vena. Tokom preoperativnih procedura, detektor vena pomaže anesteziolozima u lociranju odgovarajućih vena za primenu anestezije, poboljšavajući efikasnost i udobnost pacijenta.

Posebno je koristan pri pedijatrijskim procedurama, jer su krvni sudovi dece manji. Neophodan je i kod pacijenata na hemoterapiji. Njihove vene su često kompromitovane, te je potrebno tačno lociranje. Preporučuje se i za upotrebu tokom gerijatrijske nege. Razlog za to leži u činjenici da starije osobe često imaju krhke ili teško pristupačne vene.

Detektor vena se koristi i kod mnogih estetskih procedura i intervencija. Injektiranje dermalnih filera, botoksa, izvođenje liposukcije – samo su neke od njih.

Detektor vena poslednje generacije

Na tržištu postoje detektori vena različitih proizvođača. Među njima se izdvaja Vivolight model.

Detektor vena

Ovaj mali, prenosni uređaj omogućava merenje dubine vena u tri nivoa – do 2mm, od 2 do 4mm i od 4 do 6mm. Specijalna tehnologija garantuje detaljnu vizuelizaciju vena tako da je omogućeno precizno sagledavanje središnje linije vene.

Radi dodatne bezbednosti sadrži dodatne funkcije za osvetljenje, napajanje, fotografisanje, kao i za promenu režima rada.

Vivolight detektor vena možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Medisal. Ovde vas čekaju i grejač krvi i infuzionih rastvora, pupilometar, monitoring neuromuskularne blokade, anestezijski aparati i druga medicinska oprema svetski poznatih brendova.

 

 

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).