Holter EKG

Holter EKG predstavlja uređaj koji se koristi za praćenje srčanih aktivnosti. Monitoring najčešće traje 24 sata. Mada, u zavisnosti od potreba može trajati i do 48 ili 72 sata.

EKG aparati 12-kanalni beleže rad srca u kratkom periodu. Kako su mnogi simptomi prolaznog karaktera, možda neće biti registrovani u trenutku pregleda. Za razliku od ovih aparata, holter EKG daje detaljniji uvid u rad srca. Samim tim ima važnu ulogu u otkrivanju poremaćaja srčanog ritma, kao i postojanja ishemijskih i metaboličkih poremećaja.

Kada se pojavio holter EKG?

Holter EKG aparati pojavili su sredinom 20. veka. Dobili su naziv po Normanu Holteru koji je razvio i prvi model 1949. godine. Ovaj uređaj je radio na magnetnoj traci ili standardnoj C-120, audio kaseti. Pri čemu je zapis beležen brzinom od 2 mm/sek.

Prvi holter EKG bio je veoma glomazan. Težio je oko 40 kg, te je pacijent morao da ga nosi na leđima. Postojalo je ograničenje i u pogledu zapisa. Magnetne trake i kasete bile su malog kapaciteta, te su mogle da registruju srčani rad samo nekoliko sati. Nakon toga morale su biti zamenjene, što je zahtevalo angažovanje medicinskih radnika. Zbog toga su ovi aparati prvobitno korišćeni samo pri stacionarnom lečenju pacijenata.

Sa razvojem nauke i tehnike došlo je do njihovog usavršavanja. Pre svega, smanjene su dimenzije, te sada teže oko 100 do 120 grama. Usavršene su i perfomanse.

Za razliku od prethodnih, današnji savremeni holter EKG aparati koriste digitalnu obradu podataka. Eliminisane su i greške koje su se javljale pri fizičkoj aktivnosti pacijenta. Takođe, nema potrebe za brisanjem zapisa sa kasete, već se podaci trajno memorišu na nekom nosaču zapisa.

Kada se koristi?

S obzirom da vrši praćenje srčanog ritma tokom čitavog dana, uključujući i stanja naprezanja i mirovanja, omogućeno je otkrivanje srčanih problema koja traju veoma kratko i javljaju se povremeno.

Holter EKG

Holter EKG se koristi za otkrivanje i klasifikaciju srčanih aritmija i dijagnozu kod postojanja određenih simptoma koji ukazuju na srčane problema. Lupanje srca, vrtoglavica, kratkotrajni gubitak svesti, ubrzan puls, gubitak daha, brzo zamaranje bez posebnog uzroka i bol i/ili pritisak u grudima su karakteristični znaci.

Ovaj aparat predstavlja obaveznu kontrolu rada pejsmejkera, kao i nakon infarkta srca ili bolesti srčanog mišića. Neophodan je i za praćenje primene nove terapije kod pacijenata sa srčanom aritmijom.

Osim u dijagnostičke svrhe, primenjuje se preventivno kod profesionalnih sportista i za procenu radne sposobnosti kod zanimanja koja zahtevaju vrhunsku fizičku pripremljenost.

Kako radi holter EKG?

Holter EKG je mali uređaj koji radi na baterije. Pacijent ga obično nosi oko pojasa. Žicama je povezan sa elektrodama koje se stavljaju na grudni koš. Nakon 24 sata medicinsko osoblje skida sa pacijenta aparat, dok se podaci prebacuju preko fleš memorijske kartice na hard-disk kompjutera.

Među savremenim modelima veliku primenu imaju ASPEL holter EKG uređaji. Oni vam omogućavaju da brzo izvršite osnovne EKG analize (procenu aritmije i ST segmenta), kao i napredne analize u okviru procene varijabilnosti srčane frekvencije (HRV).

Obezbeđuju otkrivanje, pregled, i uređivanja kvantitativnih izveštaja o proceni: VE, VT, pojedinačnih SVE, PSVT, pauza, nepravilnog ritma, VT, IVR, bradikardije i tahikardije, depresije ST-segmenta, maksimalnog, minimalnog i prosečnog srčanog otkucaja.

Radi lakšeg poređenja ASPEL holter daje prikaz tabelarno uz opciju štampanja svih snimljenih EKG signala.

Holter EKG

ASPEL holter EKG aparati čekaju vas u kompaniji Medisal. U našoj bogatoj ponudi možete pronaći i vrhunske holtere pritiska, EKG aparate, monitore za pacijente, defibrilatore i drugu medicinsku opremu za klinike.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).