Uređaji za termokoagulaciju

Uređaji za termokoagulaciju čine važnu medicinsku opremu za sprečavanje problema sa grlićem materice.

Rak grlića materice jedan od najrasprostranjenih u svetu. Prema istraživanjima nalazi se na 4. mestu po učestalosti. Po stopi smrtnosti je na neslavnom 2. mestu.

U svetu godišnje od njega oboli oko 500.000 žena. Nažalost, statistički podaci pokazuju da se u našoj zemlji svake godine registruje oko 1.500 novih slučajeva. Dok u proseku godišnje 500 žena izgubi bitku sa ovom bolešću.

Razlog velike stope smrtnosti leži u činjenici da se više od polovine slučajeva otkrije u kasnijim fazama. Naročito kod žena između 35. i 44. godine starosti. Ne samo da je tada lečenje teže, već je i neizvesnije.

Fatalan ishod može se izbeći redovnim kontrolama. Na taj način mogu se na vreme otkriti određene promene na meterici koje se mogu tretirati uređajem za termokoagulaciju.

Šta su uređaji za termokoagulaciju?

Uređaji za termokoagulaciju se primenjuju za lečenje lezija skvamoznog epitela niskog stepena u predelima grlića materice. Drugim rečima, rutinski se koriste za lečenje prekanceroznih lezija grlića materice kod žena sa hroničnim cervicitisom, tj. hroničnom upalom materice. Samim tim imaju ključnu ulogu u prevenciji i lečenju raka grlića materice.

Termokoagulacija, kao što ime kaže, je hirurška koagulacija tkiva primenom toplote. Za razliku od krioterapije, koja koristi hladne temperature za uklanjanje tkiva, uređaji za termokoagulaciju koriste toplotu za ablaciju grlića materice. Zbog toga se često naziva i „termalna ablacija“.

Uređaji za termokoagulaciju

Procedura se zasniva na monopolarnoj elektrohirurškoj energiji, koja se pretvara u toplotu pomoću elektrohirurškog generatora, za ciljanje tkiva. Površinski epitel posle tretmana vene i raspada se, a stroma i žlezne kripte se uništavaju

Iako koristi toplotu kao visokofrekventna (HF) koagulacija postoji razlika između njih. Kod HF metode temperature dostižu i do 320 stepeni Celzijusovih. Dok je kod termokoagulacije maksimalna temperatura 120 stepeni Celzijusovih.

Prednosti upotrebe uređaja za termokoagulaciju

Uređaji za termokoagulaciju su laki za upotrebu i veoma povoljni. Ne samo da ne zahtevaju veliku obuku za primenu, već ni gas za svoj rad, kao što je to slučaj kod krioterapije. Naime, oni rade na električnoj energiji.

Studije su potvrdile da su prema stepenu efikasnosti, takođe, pogodniji. Pokazuju paritet u učinku u poređenju sa krioterapijom, ali je značajno manje prisustvo neželjenih efekata.

Osim efikasnoti, uređaji za termokoagulaciju omogućavaju i potpuno bezbedno lečenje lezije otkrivene tokom pregleda grlića materice kolposkopom. Sama procedura kratko traje, te nema potrebe za opštom anestezijom. Time su otklonjeni rizici koje ova vrsta anestezije nosi, što tretman termokoagulacije dodatno čini sigurnijim.

Savremeni uređaji za termokoagulaciju

Na tržištu postoje brojni uređaji za termokoagulaciju. Među njima se izdvaja ThermoGlide kompanije MobileODT.

Karakteriše ga kompaktna, lagana forma. Radi na bateriji koja ima mogućnost punjenja, te ga lako možete preneti u drugu prostoriju. Jednostavan je za upotrebu i ne zahteva kompleksnu obuku. To povećava dostupnost tretmana.

Uređaji za termokoagulaciju

Posebno dizajnirana sonda se brzo zagreva u roku od 8 sekundi i ostaje na temperaturi od 100 stepeni Celzijusovih tako da obezbeđuje brzu ablaciju grlića materice.

Uređaj poseduje i sigurnosni tajmer koji proverava funkcionalnost sonde tokom zagrevanja.

ThermoGlide uređaji za termokoagulaciju možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Medisal. Ovde vas čekaju i EKG aparati 12 kanalni, holter EKG-a, holteri pritiska i druga medicinska oprema za klinike vrhunskog kvaliteta.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).