Medicinski aspiratori

Medicinski aspiratori su osnovni medicinski uređaji koji se koriste za uklanjanje viška tečnosti, sekreta ili stranih materijala iz pacijentovih disajnih puteva ili telesnih šupljina. Zbog toga se često nazivaju mašine za usisavanje ili usisne jedinice.

Rade na principu vakuuma ili negativnog pritiska kojim se supstance izvlače kroz cev ili kateter kako bi se pročistili vazdušni putevi i poboljšalo disanje.

Prvi konvencionalni aspirator uveo je kardiolog Pierre Carl Edouard Potain 1869. gpdine. U pitanju je bila ručna mašina koja je koristila pumpu za dreniranje apscesa i nakupljanja tečnosti u grudima. Primenjivala se za sprečavanje srčane insuficijencije.

Kada je električna energija postala široko dostupna medicinski aspiratori su prešli sa ručnih na uređaje na električni pogon. Međutim, sve do kasnih 70-ih bili su izuzetno velikih dimenzija i fiksirani na zid.

Sa razvojem tehnike i tehnologije razvijali su se i medicinski aspiratori. Ne samo da su dobili kompaktni dizajn, već su se pojavile i prenosne vrste.

Široka upotreba

Medicinski aspiratori igraju ključnu ulogu u različitim medicinskim ustanovama, od bolnica i klinika, do hitne medicinske pomoći i kućne nege. Koriste se, pre svega, u operacionim salama kako bi uklonili krv, tečnost i ostatke iz hirurškog zahvata. Na taj način hirurzima obezbeđuju jasan pogled i čisto okruženje.

Medicinski aspiratori

Važan su deo i postoperativne nege kada je potrebno ukloniti višak tečnosti ili krvi iz hirurških drenaža ili rana. Zatim, gastrointestinalne procedure. Sukcija se koristi u gastrointestinalnoj endoskopiji za uklanjanje tečnosti i ostataka, poboljšavajući vidljivost i omogućavajući bezbedan završetak procedura.

Neophodni su i pacijentima sa traheostomijom. U tom slučaju služe za čišćenje veštačkih disajnih puteva u cilju održavanja pravilne respiratorne funkcije. Često se koriste i za uklanjanje sluzi, pljuvačke ili drugih prepreka iz pacijentovih disajnih puteva. Posebno u slučajevima respiratornog distresa ili kada pacijent ne može efikasno da kašlje.

Imaju primenu i u hitnim slučajevima kada je potrebno čišćenje disajnih puteva od gušenja ili uklanjanja toksina iz želuca u slučajevima trovanja. Takođe, pri stomatološkim procedurama za uklanjanje pljuvačke i ostataka iz usta pacijenta.

Prevremeno rođena deca mogu imati poteškoća sa disanjem zbog sluzi ili amnionske tečnosti. Zato su medicinski aspiratori ključni u neonatalnoj nezi. Mada se mogu koristiti i u kućnim uslovima za upravljanje sekretom i održavanje prohodnosti disajnih puteva kod pacijenata sa hroničnim respiratornim stanjima.

Prednost mobilnih medicinskih aspiratora

Medicinske aspiratore odlikuje visok nivo fleksibilnosti i praktičnosti. Zahvaljujući laganoj konstrukciji i radu na baterije omogućena je izuzetna pokretljivost. Medicinsko osoblje može brzo da ih premešta u različite bolničke sobe i sale, pružajući trenutnu negu različitim pacijentima.

Prenosivost garantuje i brže reagovanje. Ovo je od izuzetne važnosti u hitnim situacijama, te čuvaju zdravlje pacijenta.

Ušteda vremena je još jedna prednost upotrebe mobilnih medicinskih aspiratora. Razlog za to leži u malim dimenzijama tako da nema potrebe za brojnom radnom snagu prilikom transporta uređaja. Samim tim doprinose efikasnosti obavljanja zadataka.

Osim vremena štede i električnu energiju, jer rade na baterije.

Medicinski aspiratori poslednje generacije

Na tržištu postoje medicinski aspiratori mnogih proizvođača. Među njima se posebno ističe INSPITAL model.

Medicinski aspiratori

Ova prenosna jedinica za aspiraciju radi na bateriji koja se vrlo lako puni obezbeđujući 30 minuta neprekidnog rada. Protok tečnosti je 30 litara u minuti. Dok je nivo buke veoma nizak tako da hirurzi mogu lakše da se fokusiraju na operaciju.

Polikarbonatne tegle se mogu sterilisati. Dostupne su opcije za višekratnu i jednokratnu upotrebu.

INSPITAL medicinski aspirator možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Medisal. Ovde vas čeka i monitoring neuromuskularne blokade, uređaj za high flow terapiju, grejač krvi i infuzionih rastvora, pupilometar i druga medicinska oprema svetski poznatih proizvođača.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).